BIZIT 2022

Lamborghini: Novi model sa superkompjuterom

U poslednjih nekoliko decenija tehnologija je automobile učinila sigurnijim i jednostavnijim za upravljanje, pa je to jedan od razloga što se noviji modeli lakše nose sa preprekama na putu od starijih.

PCPress.rs Image

Lamborghini je otišao korak dalje, a sa novim Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata (LDVI) sistemom, u okviru kojeg Engine Control Unit (ECU) sakuplja podatke iz svih delova automobila, te na osnovu toga u realnom vremenu (za manje od 20 milisekundi) modifikuje načine na koje se upravlja novim Huracán EVO Spyder modelom. Tako je kompanija uspela da ukroti sirovu snagu novog modela (V10 motor od 630 konjskih snaga) taman toliko da vozač može bolje da kontroliše kretanje, te izbegava prepreke. To je moguće zahvaljujući super-brzom centralnom sistemu koji prikuplja podatke o stanju u kojem se nalazi put kojim se vozilo kreće, ali i o stanju u kojem se nalaze gume, te načinu na koji vozač upravlja automobilom, pa ih koristi za kontrolisanje različitih aspekata u okviru Huracan modela.

Sistem funkcioniše zajedno sa Lamborghini Piattaforma Inerziale (LPI) 2.0 hardver senzorima, kao i žiroskopima i akcelerometrima, i prati kretanje vozila, te podatke deli sa LVDI kompjuterom. Iz kompanije kažu da je sistem potpuno prilagođen svim aspektima vožnje, i da može da predvidi najbolja podešavanja za sledeći trenutak, budući da prepoznaje ponašanje vozača, pa mu se prilagođava.

Pročitajte i:  Apple angažuje Lamborghini rukovodioca 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,