BIZIT 2022

Laptop za igrače

Volite nove i zahtevne igre, želeli biste računar koji uvek možete da ponesete sa sobom, a ipak ne biste da potrošite previše para? Zvuči kao problem kvadrature kruga, ali MSI se modelom GE62 Apache Pro‑001 potrudio da vam maksimalno udovolji

MSI GE62 Apache Pro-001

Tableti, pa i mobilni telefoni polako zamenjuju poslovne računare, desktop mašine su u velikom broju već zamenjene prenosivim računarima. Od svih tih pravija postoji jedan izuzetak: gejmeri i dalje preferiraju kabastu kutiju na stolu (ili ispod stola) u koju mogu da ubace dovoljno snažne grafičke kartice, dovoljno efikasno (a samim tim i gabaritno) hlađenje, a sve to čine da bi iz omiljenih igara „iscedili“ makar još jedan dodatni frejm u sekundi, naravno u najvišoj rezoluciji. Tom spisku možemo da dodamo i veliki monitor, možda čak i televizor velike dijagonale i rezolucije, koji upotpunjavaju igrački doživljaj. Laptop se tu zaista veoma teško uklapa.

MSI GE62 Apache Pro‑001 možda ne može da obezbedi baš sve što je zahtevano u prethodnom pasusu, ali kada je o kategoriji prenosivih računara reč, on predstavlja odličnu mašinu za igrače. Dijagonala ekrana od 15,6 inča donosi balans između relativno lake prenosivosti i relativno udobnog igranja. Možda full HD rezolucija neće zadovoljiti najzagriženije igrače, ali u kombinaciji sa GTX 970M grafikom ona obezbeđuje dovoljno frejmova za normalno igranje, s visokim podešavanjem prikaza detalja u igrama. Konstruktori su, ipak, pazili da cena ne ode u nebesa. MSI se ovde vodio idejom da je bolje da laptop GE62 Apache Pro‑001 učini prihvatljivijim većem broju igrača, makar i po cenu blagog spuštanja nivoa performansi. To može da zasmeta samo najzagriženijim igračima naviknutim samo na najbolje bez obzira na cenu, a njih, složićete se, procentualno nema baš mnogo. S poslovnog stanovišta to je potpuno razumljiva odluka.

Pročitajte i:  Gejming nije povezan sa blagostanjem i zdravljem igrača

MSI GE62 svakako ne spada u kategoriju budžetskih laptopova. Zasnovan je na Core i7 procesoru šeste generacije, koji ipak ne donosi prevelik brzinski pomak u odnosu na prethodnu generaciju istog čipa. Najveći skok napravljen je u grafičkim performansama: NVIDIA GTX 970M grafika donosi ubrzanje od oko 2,5 puta u odnosu na GTX 765M GPU, koji je bio aktuelan u isto vreme kad i peta generacija Core i7 procesora. To je doprinelo i, za današnje uslove relativno lošoj, autonomiji – baterije, kada je računar maksimalno opterećen, mogu da izdrže do tri časa rada. Kada se obavljaju neki manje zahtevni poslovi, recimo surfuje netom ili piše ovaj tekst, baterija može da izdrži nešto više od četiri i po časa.

Računar poseduje 16 GB RAM‑a, kao i dva medijuma masovne memorije – jedan SSD kapaciteta 128 GB na kome se nalazi operativni sistem, te standardni hard‑disk kapaciteta 1 TB. Interesantno je da se u njemu nalazi i Blu‑ray combo drajv, mada mislimo da je umesto njega bilo svrsishodnije povećati kapacitet SSD‑a (recimo, na 256 GB). Tastatura je kvalitetna, s dobrim osećajem i multikolornim pozadinskim osvetljenjem, a za povezivanje je na raspolaganju veliki broj različitih portova, čak i po USB 3.1 standardu.

Pročitajte i:  Kako unaprediti gejming performanse računara

Iako MSI GE62 Apache Pro‑001 nije vrhunski gejming računar ni po performansama ni po ceni, on će obezbediti odlično igračko iskustvo. Dobro je balansiran, jer bi malo poboljšanje nekih performansi dovelo do nesrazmernog povećanja cene. U tom svetlu, ovaj laptop gađa širi krug gejmera, što automatski znači i veće potencijalno tržište od usko fokusiranih vrhunskih (prenosivih) mašina.

Model MSI GE62 Apache Pro-001
Ekran 15,6″, 1920×1080, IPS,
Procesor Intel Core i7-6700HQ
Grafika GeForce GTX 970M, 3 GB
RAM 2×8 GB DDR4-2133
Diskovi 128 GB Toshiba M.2 SATA SSD, 1 TB HGST 7,200 rpm, BD-Combo
Portovi 1×Mini DisplayPort, 1×HDMI, Killer Ethernet i 802.11ac, čitač SD kartica, 2×USB 3.0, 1×USB 3.1 Type-C, 1×USB 2.0. Bluetooth 4.0
Cena 1.449 dolara

 

www.msi.com

 

Branislav Bubanja

Objavljeno u časopisu PC#234

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,