BIZIT 2022

Lazarević: Razvojem širokopojasnog interneta ubzava se razvoj ekonomije

Srbija namerava da razvojem širokopojasnog interneta pospeši modernizaciju i razvoj ekonomije, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

Photo: mtt.gov.rs
Photo: mtt.gov.rs

Otvarajuću Evropski regionalni sastanak o razvoju telekomunikacija, on je rekao da sve studije, koje su do danas urađene, pokazuju veliki značaj i uticaj širokopojasnog interneta na razvoj i ekonomije i privrede i društva jedne države.

“Baš iz tih razloga je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija završilo novu strategiju razvoja širokopojasnog interneta i naš cilj je da uz pomoć te strategije ubrzamo i poboljšamo razvoj broudbenda u Srbiji”, istakao je Lazarević.

Strategija se nalazi u javnoj raspravi, jer je, po rečima državnog sekretara, otvoreni dijalog u društvu i dijalog s predstavnicima privrede ključni su za dalji razvoj telekomunikacija u našoj državi i regionu.

Informaciono-komunikacione tehnoliogije u Srbiji u bruto društvno proizvodu, kako je naveo Lazarević, učestvuju sa oko 5,5 odsto. Lazarević je dodao da su pored širokopojasnog interneta, za razvoj tog sektora važni i regulativa i edukacija svih građana.

Direktor Biroa za razvoj telekomunikacija u okviru Međunarodne unije za telekomunikacije Brahima Sanou je rekao da je mobilni širokopojasni pristup segment tržišta koji najviše raste poslednjih godina u Evropi, sa godišnjom stopom rasta oko 25 odsto.

On je naveo da se očekuje da će učešće mobilnih telefona na broj stanovnika do kraja ove godine biti 126 odsto, što je, kako je istakao, iznad globalne vrednosti od 96 odsto.

To učešće će biti u rangu sa razvijenim zemljama, u kojima je učešće mobilnih telefona 128 odsto, rekao je Sanou i dodao da su na kraju 2012. ukupno 43 zemlje u regionu dostigle nivo 100 odsto ili više.

 

Izvor: mtt.gov.rs

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,

One thought on “Lazarević: Razvojem širokopojasnog interneta ubzava se razvoj ekonomije

  • 26. November 2013. at 09:26
    Permalink

    Au, otkrio rupu na saksiji.

Comments are closed.