TrendMicro

Review: LC-Power M34 UWQHD 144C – Uglovi široki, osvežavanje visoko

Usled situacije u kojoj smo zarobljeni već godinu dana, popularnost određenih eSports igara drastično je porasla. Ovo se posebno odnosi na simulacije vožnje koje su doživele pravi bum uključivanjem veoma poznatih pravih trkača iz sveta auto-sporta. Shodno tome, sve je veći broj ljubitelja virtuelnih trka koji žele da se uključe, a to pored znanja i veštine zahteva određenu hardversku opremu – baš poput ovog monitora.

PCPress.rs Image

Kada je monitor u pitanju, često važi „što veće, to bolje”. Ipak, specifičnost simulacija vožnje je da se traži što veći „pogled u širinu”, gde standardni 16 : 9 ekran nije optimalan. Idealno rešenje je 21 : 9 ultraširoki monitor. Većina amaterskih virtuelnih trkača opredeljuje se za 34“ ultraširoke monitore jer njihov ekran predstavlja zlatnu sredinu između klasičnog 16 : 9 monitora i skuplje triple screen varijante. No, 34“ ultraširoki monitori su obično skupi, posebno gaming varijante. Tu nastupa LC-Power sa M34 UWQHD 144C modelom.

PCPress.rs Image

U 34“ dijagonali i 21 : 9 formatu stiže zakrivljeni 10-bitni Samsung VA panel, maksimalne rezolucije od 3440 x 1440 piksela. 1500R zakrivljenost omogućava lepše praćenje dešavanja na širokom monitoru, dok rezolucija daje veoma lepu oštrinu kompletnog prikaza i mogućnost da na ekran stane više sadržaja. Desetobitna paleta pruža pokrivenost od čak 99 odsto sRGB i 90 odsto DCI-P3 spektra. Svakako su prelazi i gradijenti primetno bolji u odnosu na standardne 8-bitne panele, pa će paletom boja kupci ovog monitora biti veoma zadovoljni. Maksimalno osvetljenje je 300 nita i kada je ono u pitanju, može se primetiti varijacija osvetljenosti pojedinih delova ekrana. To se primećuje samo u tamnim scenama, pa se za standardne i gaming primene može lagano zanemariti.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Rešavanjem zagonetki do vrednih poklona

PCPress.rs Image

Optimalan prikaz po svim parametrima dobija se bez HDR-a, pa ga nema potrebe ni koristiti, posebno što malo povećava ulazni lag koji je inače oko 15 ms. Brzina odziva je 8 ms GrayToGray, dok se u OD režimu može izvući 4 ms. Ipak, tada može doći do duh efekata pa svako može pronaći svoju optimalnu vrednost kroz nekoliko nivoa podešavanja. Na testu, ukupno najbolji rezultati bili su u low ili medium režimu kada je brzina odziva sasvim zadovoljavajuća. Za većinu će ono što nudi M34 UWQHD 144C po pitanju ulaznog laga i brzine odziva biti više nego dovoljno.

PCPress.rs Image

Za virtuelne trkače brzina odziva je nešto manje bitna jer se prikaz uglavnom kreće ka napred pa nema naglih promena. Glatkoća prikaza i što veći broj frejmova su najbitniji, pa je osvežavanje od 144 Hz koje ovaj monitor ima od velikog značaja. Drugim rečima, držimo da je mnogo bolje imati 5 ms odziv i osvežavanje od 144 Hz nego 1 ms odziv i 75 Hz. Za usklađivanje osvežavanja, ovaj monitor koristi AdaptiveSync tehnologiju, što će većini biti korisno, jer za grafičke karte nije lako održavati stabilna 144 frejma u 3440 x 1440 rezoluciji. M34 UWQHD 144C poseduje veliko i robusno postolje koje 34“ drži veoma stabilno, a tu je i podešavanje ekrana po visini.

Pročitajte i:  Predstavljen Samsung Odyssey OLED G8 monitor za igre

PCPress.rs Image

Aktuelna ponuda 34“ ultraširokih monitora na domaćem tržištu nije prevelika, i uglavnom su u ponudi dobri, ali skupi modeli. LC-Power M34 UWQHD 144C tu upravo ima najjače adute – po znatno povoljnijoj ceni nudi sve bitne karakteristike, ili pak po sličnoj ceni nudi mnogo više od konkurentskih monitora. U ovom momentu, s karakteristikama koje ima, ovaj monitor predstavlja optimalno rešenje za virtuelne trkače ali i sve ostale koji traže povoljan i sasvim dobar 34“ ultraširoki monitor.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: mid9.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,