ePlaneta

LG 27GR95QE-B OLED monitor: Gejmerski san

LG je nedavno predstavio 45-inčne i 27-inčne gejmerske OLED monitore, a kako 45-inčne modele mogu da priušte oba korisnika u Srbiji, fokusirali smo se na onaj za koji ne treba da se odreknete jednog bubrega.

PCPress.rs Image

Najnoviji LG gejmerski monitor štriklira sve kućice koje očekujete od jednog modernog monitora u 2023. godini i još malo više. Iako nam se čini da se gejmeri sve više odlučuju za 1080p monitore sa sumanutim stopama osvežavanja, 1440p rezolucija omogućava dovoljno veliku radnu površinu i za drugu namenu.

OLED, 27 inča i 240 Hz

Upravo zato je LG 27GR95QE jedan od prvih 1440p OLED ekrana sa stopom osvežavanja od 240 Hz. Čini se da je vreme burn-in problema na OLED monitorima prošlo i da je ova tehnologija konačno dovoljno sazrela da svoju raskoš potraži i na ovom zahtevnom tržištu.

PCPress.rs Image

Iako cena, koja bi trebalo da bude oko 1000 evra, na domaćem tržištu deluje malo visoko za jedan 27-inčni monitor, ne treba zaboraviti njegovu rezoluciju, tip panela, osvežavanje i odziv od 0,03 ms, koji će zapušiti usta i najzahtevnijim gejmerima.

Sve ovo na papiru deluje impresivno, ali onog trenutka kada počnete da se igrate, biće vam jasno da je ovo budućnost gejminga. Posebno ako imate grafiku koja u 1440p može da obezbedi dovoljan broj frejmova za visoko osvežavanje koje nudi ovaj monitor.

Pročitajte i:  LG ArtCool Gallery premium klima uređaj predstavljen u Srbiji

Slika je impresivna u svakom smislu, ali moramo primetiti jedini problematični aspekt OLED panela – svetlinu. Iako LG tvrdi da je u pitanju 800 nita kada je aktivan HDR, realna svetlina je oko 200 nita, što je mnogo ispod nekih jeftinijih monitora. Ovo vam može zasmetati u tamnim delovima igara ili kada treba da uočite nekog neprijatelja koji je daleko, posebno ako je soba u kojoj igrate svetla. Spuštanje roletni pomaže ili ako ste vampir. Šalu na stranu, nismo sigurni koliko je pametno investirati 1000 evra u monitor, a onda morate da spuštate roletne.

PCPress.rs Image

Takođe, HDR ima tendenciju da pretera sa zasićenjem boja, pa nam se ponekad dešavalo da ga prosto ugasimo, jer nam je smetao kolorit u igri. Tu je dobrodošao i daljinski koji dolazi u paketu, a koji omogućava izmenu ključnih parametara, poput različitih ulaza (HDMi 2.1 i DisplayPort 1.4), svetline i zvuka. HDMI 2.1 vam dozvoljava da ga povežete na konzole nove generacije i igrate se u 120 Hz. S druge strane, LG 27GR95QE OLED ne poseduje zvučnike, ali ima optički konektor za povezivanje soundbar-a ili nekog drugog sistema, što je zgodno kada koristite PlayStation 5 ili Xbox Series X konzole.

Pročitajte i:  AOC osnažuje kreatore s Graphic Pro U3 serijom: vrhunsko platno za prave boje

Postolje u obliku slova V je vrlo dobro i ne zauzima previše prostora, a omogućava dva moguća podešavanja, naginjanja i okretanja koja će vam ikad biti potrebna. Pohvalno je što LG u kutiji isporučuje HDMI 2.1 kabl, DisplayPort kabl, eksterno napajanje, kao i ulazni USB kabl preko kojeg pravite USB hab od monitora, tako da ne morate da se savijate ako vam je računar ispod stola, na primer.

Danas gejmeri i ne razmatraju PC komponente i periferije ako nemaju RGB osvetljenje. Na LG 27GR95QE monitoru RGB LED trakice su smeštene na stranama, tako da se možete igrati s bojama, ako vam je to bitno.

Ne treba zaboraviti da je ovaj monitor namenjen zahtevnim gejmerima i da biste izvukli maksimum na PC-ju, trebaće vam nešto jači hardver za 1440p igre u 240 Hz, poput RTX 3070 ili jače grafike. Ispod toga biste samo bacali novac na nešto čiji potencijal ne možete da iskoristite.

Moramo i da napomenemo ozbiljan spisak softverskih funkcija koje su implementirane u ovaj monitor. Variable Refresh Rate će sinhronizovati frejmove koje renderuju GPU ili konzolama sa slikom na monitoru, čime se eliminišu neželjeni efekti poput cepanja slike, zamućenja i slično. Jedna od omiljenih je i krstić nišana, s kojim deluje kao da malo varate, jer se pokazalo da prilično pomaže kod preciznosti u pucačinama, kao što su, na primer, Battlefield 2042 ili neki od Call of Duty naslova. Očekivano, tu su G-Sync i FreeSync i sijaset drugih funkcija koje će vam pomoći da zaista uživate u igrama.

Pročitajte i:  Novi AOC gejming monitor od 280Hz ima neverovatno nisku cenu

LG sprečava burn-in različitim tehnologijama poput „čišćenja piksela” i njihovog pomeranja s vremena na vreme kako biste sprečili da se neki deo slike ili menija „ureže” u panel.

PCPress.rs Image

LG 27GR95QE OLED je bez daljeg jedan od najboljih gejming monitora koje smo ikada isprobali. Velika dijagonala, 1440p rezolucija sa 240 Hz osvežavanjem i beskonačni kontrast oduvaće vas nakon pet minuta u bilo kojoj igri. Ni on nije savršen, pre svega po pitanju svetline, ali i cene koja, iako adekvatna, nije za svačiji džep. Ipak, ako volite da se igrate i želite da u tome uživate, ovo je jedan od najboljih načina da to radite.

Autor: Mirko Topalović

www.lg.com/rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,