BIZIT plus

Apple eksperimentiše sa „Apple GPT“ AI alatkom za ćaskanje

Projekat veštačke inteligencije koji bi potencijalno mogao da postane rival OpenAI-ovom ChatGPT-u.

PCPress.rs Image

Bloombergov Mark Gurman otkrio je ove vesti ove nedelje, dodajući da je Apple rad na veštačkoj inteligenciji učinio prioritetom u poslednjih nekoliko meseci, pošto je firma iz Cupertino videla da se usluge četbota i AI funkcionalnost u aplikacijama brzo šire. Ovo je podstaklo Apple da se fokusira na eksperimentisanje sa tehnologijom.

Gurmanovi izvori mu takođe kažu da Apple razvija „ Ajax “ okvir za velike jezičke modele kao što su ChatGPT, Microsoft-ov Bing i Google-ov Bard. Kompanija takođe radi na svom chatbot-u koji inženjeri interno nazivaju „Apple GPT“. Međutim, Apple još nije razvio „jasnu strategiju“ za kreiranje potrošačkog proizvoda.

Apple je navodno počeo da brine da zaostaje za konkurentima kao što su Google, Bing, Samsung i druge kompanije koje aktivno rade na novoj AI tehnologiji, koja je brzo promenila način na koji korisnici komuniciraju sa svojim računarima, tabletima, pametnim telefonima i drugim uređajima.

Pročitajte i:  Smanjite vreme provedeno na telefonu tako što ćete sakriti aplikacije na svom iPhone-u

Rečeno je da Apple ograničava interni pristup „Apple GPT“ tehnologiji. Zaposleni u Apple-u moraju da zatraže poseban pristup aplikaciji za ćaskanje sa kojom se Apple bavi, i nije im dozvoljeno da koriste izlaz aplikacije za razvoj novih funkcija proizvoda za korisničke proizvode. Gurman kaže da Apple-ova GPT aplikacija do sada može da odgovori samo na pitanja zasnovana na podacima koje Apple koristi za obuku.

Ajax platforma je zasnovana na Google-ovom Jak okviru za mašinsko učenje, koji radi na Google Cloud-u. Rečeno je da je Apple isprobao OpenAI tehnologiju, ali je odlučio da ne potpiše stvarni ugovor sa OpenAI.

Kako Apple ima nekoliko timova koji rade na svojoj aplikaciji za veštačku inteligenciju, kompanija iz Cupertino pokazuje svoju uobičajenu brigu kada su u pitanju pitanja poput privatnosti. Apple je dugo pokazivao oprez kada je u pitanju nova tehnologija, obično čekajući da sazri pre nego što koristi tehnologiju u sopstvenim proizvodima.

Apple-ov Siri virtuelni asistent je dugo bio kritikovan zbog zaostajanja za sličnim asistentima iz Google, Amazona i drugih firmi, jer je uvek stavljao privatnost ispred funkcionalnosti u svojim uređajima.

Pročitajte i:  Microsoft je nadogradio besplatnu verziju Copilot-a na GPT-4 Turbo

Tokom Apple-ovog poziva o zaradi u maju, izvršni direktor Tim Cook rekao je onima koji su bili u pozivu da postoji „broj pitanja koja treba da se reše“ sa AI i da je važno biti „nameran i promišljen“ u pristupu razvoja. Cook je takođe rekao da Apple vidi AI kao „ogromnu“, a kompanija planira da „nastavi da je utka u proizvode na veoma promišljenoj osnovi“.

U intervjuu za Good Morning America u kojem se raspravljalo o Apple-ovim novim Vision Pro slušalicama proširene stvarnosti, Cook je takođe pomenuo da koristi ChatGPT i da kompanija „pažljivo gleda“.

U ovom trenutku izgleda da niko ne zna kada bi Apple mogao da pusti tehnologiju nalik ChatGPT-u u divljinu. Međutim, proizvođač iPhone-a nastavlja da poboljšava karakteristike mašinskog učenja u svojim uređajima i drugim proizvodima.

Takođe se navodi da Apple ima planove za novu uslugu zdravstvenog trenera kodnog naziva „ Quartz “. Kaže se da usluga koristi podatke sa Apple Vatch-a, koristeći AI za personalizaciju zdravstvenih planova. Kompanija takođe planira da koristi veštačku inteligenciju za kontrolu sposobnosti vožnje svog električnog samovozećeg vozila o kome se mnogo priča.

Pročitajte i:  Apple iPhone - popravka sa korišćenim delovima 

Izvor: idropnews

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,