Top50 Glas publike

LG CNS platforma za pametne gradove

Jedna od „vrućih“ tema u IT industriji danas su pametni gradovi. LG CNS, jedna od kompanija pod okriljem LG-a, osnovana je 1987. godine s ciljem da obezbeđuje informaciono-tehnološke servise, uključujući konsalting, sistem i mrežnu integraciju. Njihov najnoviji proizvod Cityhub, predstavlja pametnu platformu koja uz pomoć velikog broja IoT senzora prikuplja podatke iz pametnih zgrada, sa uličnih osvetljenja, automobila, fabrika, CCTV sistema i meteoroloških stanica. Ti podaci se zatim analiziraju uz pomoć veštačke inteligencije i Big Data, kako bi pomogli vlastima da obezbede bolje transportne uslove u gradu, veću bezbednost građana, kao i da optimizuju potrošnju energije.

Platforma je primenjiva u skoro stotinu različitih industrijskih grana, uključujući logistiku, proizvodnju i distribuciju. Takođe, ona obezbeđuje i prikupljanje dodatnih podataka nekim dodatnim sistemima, koji se lako mogu inkorporirati u postojeće podatke. Na primer, na ovaj način moguće je prikupiti podatke sa dronova, koji će se pridružiti podacima preuzetim sa CCTV kamera, kako bi se bolje predvidele situacije u saobraćaju (zastoji, gužve…).

Ti podaci mogli bi u realnom vremenu da se prosleđuju građanima, kako bi na vreme saznali za neočekivane situacije i kako bi prilagodili svoje rute i stigli brže do željene destinacije, pri čemu bi se istovremeno smanjila šansa za pravljenjem još većih gužvi. Iste informacije bi mogle da se upotrebe i za real-time planiranje broja autobusa na pojedinačnim linijama, u zavisnosti od broja građana koji se nalaze na stanicama. U fabrikama, ovako obrađeni podaci bi pomogli kompanijama da posluju sa manje troškova, da prilagode svoje poslovanje kako bi smanjili energetske troškove, ali bi istovremeno i omogućili minimizovanje negativnog uticaja industrije na okolinu.

Pročitajte i:  Pametan život u pametnom gradu

Izvor: ZDnet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,