Top50 Glas publike

Prve akcije za čistiji kosmos

Svest o potrebi za prostorom u kojem nema krupnijih komada otpada odavno se proširila i na kosmos, te se brojni projekti već neko vreme bave tim problemom.

Jedna od prvih letelica čiji će zadatak upravo biti uklanjanje ovakvog otpada ponela je ime RemoveDEBRIS, te koristi harpun, mrežu, i vizuelnu navigaciju, a planirano je da komade otpada koji orbitiraju oko Zemlje uklanja tokom probnog perioda koji će potrajati 10 nedelja. Da bi dokazala da sistem funkcioniše, letelica će u kosmos lansirati dva mini-satelita, da bi ih potom tretirala kao komade otpada koji su spremni za uklanjanje.

Tokom prve faze glavna letelica bi trebalo da lansira test-objekat, da bi potom pokušala da ga uhvati džinovskom mrežom, te, ako u tome uspe, u kosmosu ostala i nakon probnog perioda, a oko 100 nedelja. Drugi korak će uključivati vizuelnu navigaciju, pa će letelica komade otpada locirati uz pomoć 2D kamera, te 3d lidar sistema, dok će treća faza podrazumevati testiranje harpuna.

Zemljina orbita je daleko od čiste sredine, budući da se procenjuje da u ovom delu kosmosa pluta oko 500 hiljada nepoželjnih objekata, a među kojima su sateliti čija je misija istekla, te drugi mehanički delovi koji bi mogli da utiču na buduće misije, te ih ozbiljno ugroze. RemoveDEBRIS je na Internacionalnu svemirsku stanicu stigla u aprilu, a uz pomoć SpaceX Falcon 9 rakete.

Pročitajte i:  SpaceX-u odobreno lansiranje 7.500 Starlink satelita

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,