Top50 Glas publike

Lični cloud i multimedijalni server: QNAP TS-364-4G NAS

Ukoliko niste radi da svoje dragocene podatke čuvate u oblaku, razmislite o NAS uređaju. Osim što replicira funkcionalnost cloud servisa, ume da radi još mnogo toga. Predstavljamo QNAP TS-364-4G.

PCPress.rs Image

Problem s NAS uređajima je što kad se jednom naviknete na njih, vrlo teško se odvikavate od komfora i bezbednosti koji oni nude. Pomenuti QNAP TS-364-4G je mala bela kutija s tri slota za hard-diskove koja predstavlja lokalni sef za podatke, privatni cloud i mesto za sigurni backup vaših datoteka.

PCPress.rs Image

Da, NAS košta, kao i diskovi za njega, ali kada saberete šta sve dobijate jednokratnom investicijom u NAS, ta cena i nije toliko veća od raznih pretplata za cloud servise. Tako i QNAP TS-436 svoju snagu meri štedljivim radom i namenjen je svima onima kojima dva diska ne zadovoljavaju svakodnevne potrebe. Konfiguracija kreće sa 4 GB radne memorije i 4-jezgarnim Celeron procesorom i UHD grafikom, što omogućava direktno povezivanje na veliki ekran i reprodukciju 4K sadržaja direktno sa NAS-a. Dobra stvar je što TS-364 ne zahteva ECC memoriju, pa samo možete dodati SO-DIMM memorijske module i proširiti memoriju do komotnih 8 ili 12 GB, eventualno 16, ukoliko želite da zamenite i postojeći modul.

PCPress.rs Image

Pored tri slota za 3,5“ i 2,5“ diskove (uz adaptere koji se kupuju zasebno), tu su i dva M.2 2280 slota koji koriste PCIe Gen3 x2 interfejs za brzu komunikaciju sa sistemom. M.2 diskovi se mogu koristiti za keširanje, ali i za kreiranje brzog radnog prostora, kada su vam performanse ključne. Pored toga, QNAP je implementirao brzu 2,5 Gb/s mrežnu konekciju, što znači da ćete fajlove u lokalu, uz adekvatnu opremu, moći da prebacujete brzinama do 256 MB/s.

PCPress.rs Image

Za brzo kopiranje fajlova, TS-346 ima prednji USB 3.1 Gen 1 port, pa se korišćenjem copy/backup tastera započinje prebacivanje podataka na NAS. Moderni QTS 5.0.0 interfejs omogućava jednostavnu manipulaciju funkcionalnostima NAS-a, ali i upravljanje podacima na njemu. S tri raspoloživa diska, podaci se dodatno mogu zaštititi kreiranjem RAID 5 niza koji omogućava oporavak podataka čak i ako jedan od diskova otkaže poslušnost. QTS nudi veliki broj aplikacija, uključujući i privatno cloud rešenje koje možete koristiti za deljenje i čuvanje podataka i
pristup s bilo kog uređaja koji ima Web browser.

PCPress.rs Image

QuMagie mobilna aplikacija omogućava auto-upload funkciju, što znači da se vaše fotografije momentalno otpremaju na NAS čim nešto slikate; čak i ako se nešto desi vašem telefonu, najbitniji podaci su sigurni na vašem NAS-u. To znači da možete da otkažete svoje premijum cloud pretplate, kao što su OneDrive, Dropbox ili GoogleOne i dosta uštedite na mesečnom nivou. Pored toga što ne plaćate mesečnu pretplatu, koju možete da pretvorite u neki hard-disk većeg kapaciteta, znate da su vaši podaci uvek u vašim rukama.

PCPress.rs Image

Kada podvučete crtu, TS-364 je efikasno centralizovano rešenje, topli dom za sve vaše slike, serije, filmove, ali i poslovna dokumenta i projekte, kojima možete pristupiti kada želite i s maltene bilo kog uređaja. Da, inicijalna investicija možda nije tako mala, ali NAS je uređaj koji samog sebe otplaćuje tokom vremena.

Korisna adresa: mikroprinc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,