BIZIT plus

Linksys LGS328MPC svič – Ne može bez kabla

Dok većina poslovanja polako ali sigurno prelazi na bežičnu vezu između uređaja, neke stvari je jednostavnije uvezati u žičnu vezu, bilo zbog protoka, bilo zbog napajanja. Za velike kancelarije s dosta računara i prateće opreme investicija u dobru mrežnu opremu često je ključna za svakodnevno poslovanje, a nama je na test stigao ozbiljni Linksys svič, kao pravi primer kvalitetne opreme za poslovnu primenu.

PCPress.rs ImageLinksys LGS328MPC

Iako će za većinu potreba gigabitna mreža s računarima biti više nego dovoljna, međusobna komunikacija između NAS i SAN uređaja na lokalnoj mreži često valja biti brža kako se ne bi pravilo usko grlo kada više ljudi istovremeno pristupa ovim uređajima. Modernizacija mrežne opreme nije nešto što se dešava brzo, ali smo u poslednjih nekoliko godina svedoci sve većeg broja uređaja sa LAN portovima od 2,5 Gb/s, 5 Gb/s ili 10 Gb/s.

PCPress.rs Image

Da bi se ovakav potencijal iskoristio, potrebna je adekvatna mrežna oprema – od kablova i rutera, preko svičeva i mrežnih kartica. Linksys LGS328MPC svič ne govori previše svojim imenom, osim što možete zaključiti da ima 28 mrežnih portova. Namenjen za poslovnu upotrebu u okruženjima koja pored lokalne mreže imaju i dosta uređaja koji se napajaju preko LAN portova, poput kamera za video‑nadzor, pametnih brava, pristupnih tačaka i VOIP telefona, ovaj serverski svič nudi mnogo više nego što se može naslutiti na prvi pogled.

Pročitajte i:  Višestruko grananje u Excel izveštajima

U pitanju je moćna mašina koja je fokusirana na stvari koje su bitne za poslovnu upotrebu: bezbednost, pouzdanost i brzinu. Sa 24 gigabitna porta i četiri dodatna 10G SFP+ uplink porta, ovaj uređaj pokriće potrebe od malih do srednjih preduzeća, a za one kojima je ovo previše ili premalo, Linksys ima modele LGS310MPC sa 10 (8+2) i LGS352MPC sa 52, odnosno 48 + 4 porta. PoE mogućnosti ubacuju napajanje u LAN konekciju znatno olakšavajući povezivanje perifernih uređaja bez brige kuda prolazi LAN, a kuda strujni kabl.

PCPress.rs Image

Pored osnovnih mogućnosti, ovi svičevi nude pravljenje mesh mreže korišćenjem STP mrežne topologije za situacije kada je potrebno povezati nekoliko svičeva u jednu mrežu ili obezbediti dodatne linkove za bekap i toleranciju prekida.

Linksys LGS328MPC omogućava naprednu bezbednost mreže preko autentifikacije portova, a ugrađene su i funkcije kao što su napredni DHCP Snooping i vezivanje IP‑MAC adresa zarad većeg integriteta mreže. Pristup se obavlja preko Web interfejsa, a implementirane su funkcije kao prioritetizacija saobraćaja koja je idealna za video i glasovnu komunikaciju, kao i za video i grafički upload.

Pročitajte i:  Nintendo će predstaviti naslednika Switch-a do kraja marta 2025. godine

PCPress.rs Image

Četiri integrisana 10G SFP+ uplink porta namenjena su za povezivanje na centralnu mrežu ili za komunikaciju s drugim svičevima kako bi se osigurao dovoljno veliki protok ka najbitnijim delovima mreže.

Podržane su i funkcionalnosti kao što je agregacija linka preko IEEE 802.3ad LACP, do osam grupa s maksimalno osam portova po grupi, te preslikavanje portova za potrebe analize mrežnog saobraćaja. Kontrola pristupa omogućena je preko opcija kao što su MC ACL, IPv4 ACL, IPv6 ACL, ACL vezivanja ili dozvoli/zabrani akcija.

Za napredni pristup Linksys LGS328MPC podržava Telnet, SSH i DHCP klijente, a tu su i opcije kao što je logovanje rada sistema, otpremanje i bekap konfiguracija preko HTTP ili TFTP i još mnogo naprednih opcija.

PCPress.rs Image

Ako želite da osvežite postojeću mrežnu infrastrukturu, a koristite dosta PoE uređaja kao što su kamere i pristupne tačke, Linksys LGS328MPC je rešenje koje nudi sve što vam treba od jednog modernog brzog i bezbednog sviča. 10 Gb SFP+ portovi omogućavaju veoma brzu komunikaciju sa glavnim serverom i drugim svičevima, što može da omogući eliminaciju uskih grla mreže. Dodajte tome i napredne bezbednosne opcije, te agregaciju, bekap i mirror mogućnosti, i jasno vam je da je lista stvari koje ovaj Linksys svič ne može da uradi ekstremno kratka.

Pročitajte i:  Jednostavan, pouzdan i cenovno pristupačan video-nadzor

PCPress.rs Image

Ovlašćeni distributer: sionnet.rs

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari: