BIZIT plus

Linksys Velop AX4200: Brzi net za komšiluk

Koji god Internet da imate, šansa je da ruter koji ste dobili od provajdera jedva dobacuje do susednih soba. A šta ukoliko živite u kući u Jajincima s jednim ili dva sprata ili prosto imate više od uobičajenih 45 kvadrata i dve i po sobe (standard na Vračaru)? Za vas imamo Linksys Velop AX4200 Mesh sistem, za Wi‑Fi čija pokrivenost signalom može da dosegne do komšije.

PCPress.rs Image

Oprema koja vredi

Nije da se žalimo na internet provajdere, ali bio bi red da svojim korisnicima daju opremu koja košta više od 4,5 evra po ruteru, čisto da signal može iz dnevne da dobaci do spavaće sobe, s kojom deli zid. Za iole veće kvadrature od garsonjera, potreban vam je nešto bolji ruter kako biste Wi‑Fi signal imali i u drugim delovima stana, dok za velike kuće s jednim ili dva sprata u igru mora da se uključi neki mesh sistem. Naravno, ukoliko živite u manjem stanu s debelim, nosećim zidovima, a ruter vam je smešten u jednom ćošku, može se desiti da vam je jedino rešenje za brz i pouzdan signal cele kvadrature potrebno pomenuto mesh rešenje.

Pročitajte i:  Jednostavan, pouzdan i cenovno pristupačan video-nadzor

PCPress.rs Image

Da vas podsetimo, mesh sistemi se sastoje od glavnog rutera i jednog ili više satelita, koji se rasporede strateški po lokaciji i ponašaju se kao pristupne tačke jedne mreže, kako bi se bolje pokrio veći prostor. Linksys Velop AX4200 je Wi‑Fi 6 (802.11ax) sistem koji se sastoji od dva uređaja, od kojih svaki teoretski pokriva 250 kvadratnih metara i koji radi na tri frekventna opsega: 2,4 GHz i dva 5 GHz.

PCPress.rs Image

Dva satelita su prilično velika i njihov beli dizajn nije preterano privlačan, ali je dovoljno neutralan da se uklopi u bilo koje okruženje. Kao i drugi mesh sistemi, proces instalacije je krajnje jednostavan, a zahvaljujući tome što postoje četiri gigabitna mrežna i jedan USB 3.0 port, moguće je pozicionirati ih tako da budu blizu uređaja koji podržavaju žičnu LAN konekciju, poput konzole, PC računara, mrežnog štampača i sličnih uređaja. S druge strane, USB 3.0 portovi omogućavaju priključivanje eksternog HDD‑a ili fleša koji sistem prepoznaje kao mrežni drajv, čiji se podaci lako dele sa svim korisnicima na mreži.

Pročitajte i:  Jednostavan, pouzdan i cenovno pristupačan video-nadzor

PCPress.rs Image

Instalacija se obavlja jednostavno, preko mobilne aplikacije, a ceo proces zahteva da jedan satelit uparite kablom s modemom, i drugi s njim, pri čemu ceo proces ne traje duže od nekoliko minuta. Zbog tri frekvencije, maksimalna podržana brzina je 4,2 Gb/s, što je više nego dovoljno za sve što vam može pasti na pamet i u najvećem broju slučajeva mnogo brže od vaše internet konekcije. Zahvaljujući velikoj brzini, moguće je strimovati 4K video, muziku i igrati online igre bez ikakvih problema.

PCPress.rs Image

Mobilna aplikacija je glavni kontrolni centar i omogućava stvari kao što su kreiranje mreže za goste, blokiranje internet pristupa pojedinačnim uređajima, određivanje prioriteta saobraćaja, dnevnih i nedeljnih ograničenja saobraćaja za decu tokom radne nedelje, na primer, i još mnogo toga. Primetili smo da ne postoji opcija blokiranja sajtova sa eksplicitnim ili neprimerenim sadržajem, već morate pojedinačno unositi sve sajtove koje ne želite da deca posećuju.

PCPress.rs Image

U praksi Linksys aparatura radi jako dobro, te smatramo da je i više nego dovoljna za stanove do 80‑90 kvadrata, osim ako vam je stan dugačak, a ruter u jednom ćošku. Signal će biti dobar i za kancelarijsku upotrebu ili kuće na sprat, koje imaju problema sa signalom na mestima daleko od standardnih rutera. S druge strane, ono u čemu je Velop AX4200 idealan i za manje kvadrature jeste kvalitet signala koji prosto ne opada kada se sateliti dobro rasporede, garantujući odličnu Wi‑Fi i LAN vezu za veliki broj uređaja. Jednostavnost konfiguracije, velika brzina i dobra pokrivenost glavni su kvaliteti ovog sistema, posebno kada se na sve to dodaju cena od 360 evra i fleksibilnost koja može da zadovolji potrebe najrazličitijih scenarija upotrebe.

Pročitajte i:  Jednostavan, pouzdan i cenovno pristupačan video-nadzor

Autor: Mirko Topalović

PCPress.rs Image

Ovlašćeni distributer: sionnet.rs

Facebook komentari: