Možete tečno hladiti ovaj Linux laptop kako bi GPU radio bolje

Kompjuterski čipovi postaju toliko vrući ovih dana da neke kompanije počinju da stavljaju tečno hlađenje u laptopove kako bi mogli da rade brže — ili tiše i budu manje topli na dodir.

PCPress.rs Image

Ideja o laptopu sa tečnim hlađenjem još uvek je prilično nova

Samo pogledajte Tuxedo Computers sa sedištem u Nemačkoj, koja je ranije ove godine objavila laptop visokih performansi od 15 inča koji podržava eksterni modul za hlađenje tečnostima. Nakon što je prvobitno pokrenuo Windows, Tuxedo Stellaris 15 – Gen4 sada dobro funkcioniše sa Linuxom, nedavno je objavio prodavac. Laptop se može konfigurisati sa nekim od najbržih CPU-a na tržištu, omogućavajući korisnicima da biraju između Intel Core i7-12700H, Intel Core i9-12900H ili AMD Rizen 9 6900HX. Za GPU, laptop podržava širi spektar opcija, od Nvidia GeForce RTX 3060 do RTX 3080 Ti. Tuxedo modul za tečno hlađenje, nazvan Aquaris, nudi se kao dodatak od 199 evra za laptop. Prodavac računara je rekao da se sistem vodenog hlađenja može koristiti kao dopuna konvencionalnom vazdušnom hlađenju laptopa, bilo da bi se maksimizirale performanse CPU-a i GPU-a ili da bi se smanjila buka ventilatora i smanjila temperatura površine i hardvera laptopa.

Nažalost, Tuxedo nije dao nikakve tvrdnje o tome koliko će više performansi Aquaris omogućiti. Međutim, pregled konkurentskog laptopa sa tečnim hlađenjem sa sličnim specifikacijama, XMG Oasis, kaže da je tečno hlađenje omogućilo otprilike 10 posto poboljšanje performansi igranja.

Aquaris se kontroliše preko softvera pomoću Bluetooth veze, a softver omogućava korisnicima da podese brzinu ventilatora u zavisnosti od toplotnih potreba i prate kako to utiče na CPU i GPU. Sistem funkcioniše tako što šalje hladnu vodu kroz dva creva koja se povezuju sa konektorima na zadnjoj strani laptopa. Voda teče iz jednog creva u laptop, prolazi kroz unutrašnju cev za hlađenje koja se nalazi na vrhu toplotnih cevi za vazdušno hlađenje i šalje toplu vodu nazad kroz drugo crevo.

Sistem za tečno hlađenje težak je otprilike 1,39 kg i treba da se uključi u utičnicu za napajanje, tako da ovo ni na koji način nije mobilno rešenje. Međutim, ovo bi moglo biti korisno za nekoga ko planira da koristi laptop za manje intenzivne potrebe u pokretu, a zatim ima namensko mesto za setap sa tečnim hlađenjem. O desktop računarima i serverima sa tečnim hlađenjem slušamo prilično redovno, ali je ideja o laptopu sa tečnim hlađenjem još uvek prilično nova. Da li će dovoljno ljudi podneti nedostatak mobilnosti i zahteve za podešavanje u zamenu za neke dodatne performanse je druga priča.

Izvor: Theregister

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,