BIZIT plus

Linux 6.0 debituje

Linus Torvalds objavio je prvo Release Candidate izdanje za Linux 6.0, ali mu ne smeta kako god da ga nazivate.

PCPress.rs Image

Testirajte novo izdanje

„Nakon što sam već odlučio da nazovem ovaj kernel  6.0, nekoliko kineskih programera se oglasilo i istaklo da je „5.20“ zdravija verzija zapadnog „4.20“ poznatog broja na internetu“, napisao je u svojoj najavi da je Linux 6.0 rc1 objavljen. “4.20” je referenca na dan na koji neki slave marihuanu, dok “5.20” isto važi za magične pečurke.  „Dakle, ako želite da nazovete ovo „Linux 5.20“, samo napred“, napisao je Torvalds, “zato što su brojevi verzija jezgra zaista u potpunosti izmišljeni i nemaju suštinsko značenje.“

Još uvek je lepo znati da ovonedeljno izdanje ima oznaku 6.0, pošto je diskusija o mailing listi Linux kernela poslednjih nedelja koristila 5.20 i 6.0 naizmenično. Izdanje ne pravi velike promene u kernelu, ali uključuje mnoga korisna ažuriranja – kao što je veća podrška za RISC-V, kod za pokretanje Intelovih Gaudi akceleratora i poboljšano rukovanje ACPI. Torvalds se požalio na to da neki kod koji omogućava Rust nije ušao u izdanje.

Pročitajte i:  Roblox nije blokirao Linux ili Steam Deck  

„Zapravo sam se nadao da ćemo dobiti neku od prvih rust infrastruktura i multi-gen LRU VM, ali nijedno od njih se ovog puta nije dogodilo“. Izdanje uključuje 13.099 izmenjenih datoteka, 1.280.295 umetanja i 341.210 brisanja. Torvalds je izračunao te brojke „samo zato što sam bio radoznao i gledao“. On želi da i vi budete radoznali – ili barem dovoljno radoznali da testirate kernel, jer za to služe kandidati za izdanje, a ovaj sadrži najmanje jednu aktivnu grešku.

Izvor: Theregister

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,