BIZIT plus

Preduzetnici u Srbiji optimistično započinju 2018. godinu

Istraživanje koje je sprovela ProCredit banka među malim i srednjim preduzećima u Srbiji, pokazuje da indeks poslovnog optimizma za 2018. godinu iznosi 54,4 odsto, što znači da domaći privrednici u većem procentu imaju pozitivna očekivanja od ove godine. Ovo istraživanje pokazuje i da je indeks poslovnog optimizma preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom porastao u odnosu na prošlu godinu, sa 63,2 na 66,2 odsto.

PCPress.rs Image

Oko 43 odsto privrednika očekuje veći profit u 2018. godini, dok među preduzetnicima ovo uverenje deli svaki treći, a nešto više od polovine (56%) preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom smatra da će im prihodi tokom ove godine biti veći nego u prethodnoj.

Kada je reč o otvaranju novih radnih mesta i povećanju zarada u sektoru MSPP, prema istraživanju, čak 87 odsto privrednika ne planira povećanje broja zaposlenih i njihovih zarada u 2018. godini, dok 29 odsto privrednika koji sarađuju s Nemačkom to planira. Među ključnim problemima sa kojima se privrednici u Srbiji suočavaju su i dalje slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija i slaba prodaja. Kod preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom se kao veliki problemi navode i porezi i državna regulativa.

Pročitajte i:  Ogromna većina kompanija je spremna da plati otkupninu nakon ransomware napada

Izvor: BIZLife 

Facebook komentari: