Lipidni nanodiskovi otključavaju potencijal lečenja citokinom

Istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu stvorili su nanonosač za faktor matičnih ćelija, regenerativni citokin. Nanotehnološki pristup čini tretman mnogo bezbednijim, pošto su prethodni pokušaji da se koristi faktor matičnih ćelija kao proangiogeni tretman bili ometeni teškim alergijskim reakcijama kod nekih primalaca.

PCPress.rs Image

Regenerativna medicina je budućnost

Ova najnovija tehnologija pomaže da se otključa potencijal regenerativnog tretmana. Istraživači su koristili transmembranski oblik tretmana proteina, koji je tipično usidren za ćelijsku membranu, i isporučili ga pomoću lipidnih nanodiskova. Čini se da tretman ne aktivira imuni sistem na štetan način, pa bi trebalo da bude mnogo bezbedniji.

Regenerativna medicina ima ogroman potencijal u lečenju pacijenata koji su pretrpeli oštećenje tkiva nakon kardiovaskularnog problema. Citokini koji mogu da stimulišu rast novih krvnih sudova mogu pomoći u popravljanju tkiva oštećenih nakon moždanog ili srčanog udara, na primer. Međutim, kao i svaki lek sa malim molekulima, biološki tretmani mogu imati negativne efekte ako se koriste na neodgovarajući način, a đavo je u detaljima.

Pročitajte i:  Opasnost od veštačke inteligencije u zdravstvu

U ovom slučaju, ovi istraživači su se okrenuli citokinu koji je ranije bio otpisan kao opasan. Citokin se naziva faktor matičnih ćelija i stimuliše rast matičnih ćelija. Može pomoći u regeneraciji krvnih sudova i obnavljanju protoka krvi u ishemijska tkiva, što ga čini glavnim kandidatom za proangiogenu regenerativnu terapiju. Međutim, kada je testiran u kliničkom ispitivanju kao tretman nakon moždanog udara, imao je nesrećni neželjeni efekat stimulisanja mastocita da raste. Ova bela krvna zrnca su uključena u alergijske reakcije, i u ovom slučaju nekoliko pacijenata je imalo ozbiljne alergijske reakcije nakon lečenja.

Međutim, za ove istraživače nada nije izgubljena. Oni su se okrenuli drugom obliku faktora matičnih ćelija, koji je obično usidren za ćelijske membrane, a ne da lebdi u krvi.

Da bi sprečili da se citokin zgrušava i da bi ga isporučio netaknut u oblasti koje treba da ode u telu, istraživači su ga inkapsulirali u lipidne nanodiskove.

Do sada su istraživači testirali tretman na miševima i pokazali da može pomoći u regeneraciji krvnih sudova bez izazivanja alergijskih reakcija.

Pročitajte i:  Novo priznanje za robota za mikrohirurgiju 

Izvor: medgadget

Facebook komentari: