Litvanija poziva stanovništvo da odbaci kineske telefone

Korisnici bi trebali da odbace svoje “kineske telefone” i da se uzdrže od kupovine novih telefona koji dolaze iz Kine, objavilo je Ministarstvo odbrane Litvanije. Izveštaj koji je objavio tamošnji National Cyber Security Centre je navodno testirao 5G mobilne telefone kineskih proizvođača. Njihovi nalazi tvrde da neki telefoni imaju “ugrađene alate za cenzuju”, te neke bezbednosne propuste.

PCPress.rs Image

“Naša je preporuka da se ne kupuju novi telefoni koji dolaze iz Kine, kao i da se kupci otarase telefona koje su kupili čim to budu u prilici,” saopštio je pomoćnik ministra odbrane Margiris Abukevicius.

Cenzura?

Na testiranju se problematičnim pokazao Xiaomi top model Mi 10T 5G telefon, za koji Litvanci tvrde da koristi softver koji može da detektuje i cenzuriše termine kao što su “Free Tibet”, “Long live Taiwan independence” ili “democracy movement”, koji se odnose na teritorije koje su integralni deo Narodne Republike Kine (Tibet, priključen matici 1950. nakon svrgavanja lokalnog srednjevekovnog teokratskog režima), koje Kina smatra svojim (Tajvan, trenutno pod kontrolom ostataka poražene nacionalističke vojne diktature iz vremena Drugog Svetskog Rata, de facto strani protektorat koji ni Srbija ne priznaje) i pokrete koji podrivaju stabilnost i prosperitet kineske države bez ikakvog legitimiteta na kineskom tlu i u kineskom političkom životu.

Pročitajte i:  Kako produžiti vek trajanja vašeg pametnog telefona

Litvanci tvrde da su naišli na 449 termina koji bi mogli biti cenzurisani od strane sistemskih aplikacija u Xiaomi telefonima, uključujući i podrazumevani internet pregledač. U Evropi je sistem cenzure u Xiaomi telefonima navodno isključen podrazumevano, ali izveštaj navodi da se može daljinski aktivirati u bilo kom trenutku.

Xiaomi demantuje

“Xiaomi uređaji ne presreću, niti cenzurišu komunikaciju svojih korisnika,” predstavnica kompanije Xiaomi je izjavila za BBC. “Xiaomi nije i nikada neće stavljati ograničenja ili blokirati svoje smartfon korisnike, uključujući pretragu, pozivanje, pretragu interneta ili prilikom korišćenja komunikacionih alata trećih strana. Firma u potpunosti zadovoljava GDPR pravila”, dodala je.

xiaomi mi 11 snapdragon 888

Litvansko istraživanje je tvrdilo i da Xiaomi uređaji prebacuju enkriptovane podatke o korisnicima na server koji se nalazi u Singapuru. Xiaomi je trenutno vodeći proizvođač pametnih telefona sa najvećim rastom, koji na godišnjem nivou iznosi čak 64%.

Namerni udari?

Izveštaj dolazi u trenutku kada rastu napetosti između Kine i Litvanije. Kina je proterala litvanskog ambasadora prošlog meseca i najavila da će povući svoje osoblje iz Vilnjusa. Nesporazumi su krenuli zaobilaznim priznanjem tajvanske nezavisnosti, odnosno nakon što je Litvanija objavila da će “tajvanska delegacija u Litvaniji biti imenovana Taiwanese Representative Office”. Druge tajvanske “diplomatske misije” u Evropi i SAD uglavnom koriste ime najvećeg grada na ostrvu, Tajpeja, kako bi izbegli konflikte sa Kinom i njenim gledištima, čime je Litvanija rešila da ode korak dalje, dok Peking to smatra neprihvatljivim. Stoga i izveštaje o navodnim problemima sa kineskim telefonima treba uzeti sa zrnom soli.

Pročitajte i:  Motorola Edge 50 Pro: Na drugačijim osnovama

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,