Ljajić: U 2019. ne očekujem prodaju Telekoma Srbija, niti niže cene rominga

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da u ovoj godini ne očekuje prodaju Telekoma Srbija. „Ne očekujem da se nešto dogodi po pitanju prodaje Telekoma. Uvek je bilo interesovanja, pa su različiti fondovi ili kompanije pokazivali interes, a toga ima i dalje. Sve zavisi i od ponuda, ali i poslovne odluke Telekoma. Da li će se ići u proces partnerstva, dogovora, teško mi je da u ovom trenutku kažem“, rekao je Ljajić.

PCPress.rs Image

Akvizicije Telekoma, koje je to javno preduzeće preduzelo u poslednje vreme, prema njegovim rečima su u skladu sa modernim, tržišnim poslovanjem i dodao da domaće telekomunikaciono tržište prati globalne trendove, gde je takođe bilo ozbiljne krize, jer su određeni servisi, poput Viber-a i Skype-a, uticali na pad prihoda, zbog čega su, kako je naveo, telekomunikacioni operateri morali da nađu nove načine da dođu do potrošača, nudeći nove usluge i servise.

„I naša kompanija Telekom morala je da reaguje, jer bi u protivnom tržište učinilo svoje i došlo bi do pada prihoda i vrednosti kompanije“, rekao je ministar. Ocenio je da su promene na tržištu telekomunikacija Srbije, kao što su akvizicije Telekoma i dolazak češkog PPF fonda, koji je preuzeo Telenor Srbiju, dobri za potrošače, jer će se u tržišnoj utakmici potrošačima nuditi kvalitetnije usluge po pristupačnijim cenama. „To je korisno i sa stanovišta ulaganja u infrastrukturu i razvoja optičkih mreža, jer će svi to morati da rade. To će doprineti daljem razvoju tržišta telekomunikacija i novih tehnologija, pre svega brzog interneta i 5G mreže, što predstavlja budućnost“, rekao je Ljajić.

Pročitajte i:  EU bez zabrane za čipove i vozila iz Kine 

Govoreći o olakšicama, odnosno ukidanju rominga, Ljajić je naveo da se „nije daleko stiglo“. „Evropskoj komisiji je važno da najpre dođe do dogovora oko regionalnog rominga, jer je na sledećem Digitalnom samitu, koji će se održati u Beogradu, planirano potpisivanje sporazuma o regionalnom romingu“, naveo je Ljajić.

Kako je objasnio, trenutno taj sporazum postoji između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, a Evropska komisija želi da u to budu uključeni Albanija i Kosovo, ali je pitanje šta će se dogoditi, uzimajući u obzir jednostrano uvođenje taksi od strane prištinskih vlasti za robu iz Srbije i BiH. „Primarno je da dođe do tog sporazuma, a tek kada se to dogodi EK bi ušla u priču o snižavanja cena roming usluga sa EU. Čini mi se da je ta priča na dužem štapu“, rekao je Ljajić.

Izvor: Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,