Mala Excel 2019 škola: Zanimljiva geografija

Excel 2019, u verziji koja stiže u okviru Office 365 paketa, donosi nove tipove podataka: stocks (akcije) i geography. Da vidimo kako se naša tabela i rezultujući izveštaji rasprostiru po globusu…

PCPress.rs Image

Ako ćemo pošteno, Excel se nije suštinski menjao već godinama, a jedna od njegovih osobina jeste da su tekst i brojevi jedini tip podataka koje on podržava. Svi ostali (izvedeni) tipovi samo su drugačije formatirani brojevi. Excel 2019, odnosno verzija koja stiže u okviru Office 365 pretplate, u ovom pogledu donosi novine i nudi nam dva nova tipa: Stocks (akcije) i Geography (geografski podaci). Pošto je mala verovatnoća da će neko od vas mešetariti na berzi, podatke o akcijama samo ćemo spomenuti, a prvenstveno ćemo govoriti o geografskim podacima i njihovoj primeni.

Tabela i mapa

Za početak ćemo na praznom radnom listu kreirati kolonu s nazivima nekoliko gradova, npr. Beograd, Zagreb, Sarajevo, Podgorica, Skoplje, Budimpešta i Beč. Ako selektujemo ove podatke, pa na Data ribonu kliknemo na ikonu Geography, odredićemo gradove kao geografske pojmove. S leve strane njihovih naziva pojaviće se ikona koja podseća na mapu, što govori da je to sada geografski tip podataka, a pri vrhu tabele još jedna koja omogućava dodavanje novih kolona. One predstavljaju geografske odrednice koje su na neki način povezane sa izabranim gradom, a mogu biti: skraćeni naziv, država, vremenska zona, geografska širina, geografska dužina, površina, broj stanovnika… Izborom neke od ovih opcija pojaviće se dodatna kolona koja prikazuje željene podatke.

Pročitajte i:  Biti il' ne biti: Excel funkcija IF!

PCPress.rs Image

Dopunske geografske odrednice mogli smo da dodamo i ručnim putem. Ako se pozicioniramo na ćeliju C2, a zatim unesemo adresu ćelije A2, u kojoj se nalaze geografski podaci, pa nakon toga tačku, biće nam ponuđene opcije pomenute u prethodnom pasusu. Ako ukucamo A2.Population, u ćeliji će se prikazati broj stanovnika u gradu čije je ime u ćeliji A2. Prostim kopiranjem ove formule možemo da prikažemo broj stanovnika i za preostale vrednosti u tabeli.

Šta bi se dogodilo da smo kao naziv grada uneli neki neodređen pojam, npr. reč „Mala“? U tom slučaju, nakon što ćeliju definišemo kao geografski podatak, levo od naziva bi se pojavila ikona sa znakom pitanja. Klikom na ovu ikonu, s desne strane prozora otvara se meni s nazivom Data Selector. U meniju Excel će nam ponuditi nekoliko geografskih odrednica širom sveta. Možemo da izaberemo neku od njih, a možemo i da dopunimo uneti pojam pa npr. napišemo „Mala Krsna“. Verovali ili ne, Excel će je pronaći! Za pretraživanje geografskih pojomova koristi se sajt Wikipedia, valjda zato što sadrži detaljnije podatke nego Bing mape. Ako ste radoznali, možete da pregledate dodatne detalje u vezi s ovim pojmom i saznate da je Mala Krsna mesto u Srbiji, nedaleko od Smedereva, u Podunavskom okrugu. Klikom na Select dodajemo ovaj grad u tabelu, a dalje možemo da na osnovu njega generišemo lokaciju, površinu, broj stanovnika…

Pročitajte i:  Uklanjanje duplikata u Excel tabelama

PCPress.rs Image

Umesto naziva gradova, mogli bismo da kreiramo i kolonu s nazivima država. Ako ih odredimo kao geografske podatke, videćete da Excel nudi mnoštvo drugih statistika. Iz radoznalosti, izabrali smo GDP i Leaders pa smo dobili podatke koje možete da vidite u tabeli. Jedino za Bosnu i Hercegovinu nema podataka o predsedniku i premijeru, verovatno nisu ažurirani, pa Excel nije mogao da ih pronađe. U tom slučaju javiće se poruka o grešci „#FIELD“.

Podaci na sve strane

Excel 2019 poseduje i novi tip grafikona koji se zove Filled Chart. Ako iz Insert ribona odlučimo da dodamo ovaj grafikon, za selektovane nazive država i podatke o GDP, moći ćemo da vidimo kako je bruto nacionalni dohodak raspoređen po zemljama u regionu. On prikazuje podatke tako što površinu država popunjava određenom bojom, tako što je intenzivnije popunjena površina države s većim GDP‑om. Ništa spektakularno, ali korisna ilustracija malopre prikazanih podataka.

PCPress.rs Image

Za kraj, kreirali smo novu tabelu u koju smo upisali nazive nekoliko najvećih svetskih IT kompanija. Ako ih označimo, pa u Data ribonu izaberemo opciju koja ih definiše kao Stocks podatke, na sličan način moći ćemo da dođemo do statistika koje su zanimljive onima što trguju na berzi.

Pročitajte i:  Najbrži način za kreiranje Excel grafikona!

PCPress.rs Image

Umesto zaključka, rekao bih da su ovo zanimljivi noviteti. Ipak, čini mi se da je ovo tek početak i da će ubuduće Excel iznedriti i neke nove načine da posmatramo i analiziramo podatke. Budimo strpljivi…

Autor: Slavko Vujnović

Facebook komentari: