Najbrži način za kreiranje Excel grafikona!

Slika vredi više od 1000 reči, kaže stara poslovica, te ako želite da dočarate podatke i trendove u vašim izveštajima sigurno ćete koristiti grafikone. Njih možete da napravite na nekoliko načina a ovaj tekst je brzi vodič kako se to radi…

Ako hoćete da napravite grafikon najpre treba da izaberete opseg ćelija sa podacima koje u njemu treba da prikažete. Preporuka autora: uvek selektujte i zaglavlja u tabeli! Ona će biti iskorišćena za definisanje naslova, legende ili natpisa na x osi. Ovi elementi grafikona mogu se definisati i naknadno, ali ovako je puno brže (i manje su šanse da pogrešite ako ste početnik u pravljenju grafikona).

PCPress.rs Image

Kako da brzo napravite grafikon u Excel-u? Selektujte podatke, a zatim pritisnite taster F11. Ovom akcijom umetnućete novi radni list za prikaz grafikona u kome će biti kreiran Column Chart. Podrazumevano ime mu je Chart1, a ako ih ima više Excel će ih nazvati Chart2, Chart3 itd.

PCPress.rs Image

U ovom primeru predstavili smo seriju podataka koja prikazuje prodaju vina „Sauvignon Akacia“ u četiri kvartala jedne godine. Za to je iskorišćen Column Chart tip grafikona. Čim kreirate grafikon i pozicionirate se unutar njega pojaviće se dva kontekstna ribona: Chart Design i Format. Prvi služi za upravljanje načinom prikaza grafikona, vrstom, pozicijom, podacima, a sadrži i opcije za dodavanje njegovih elemenata. Format ribon se koristi za detaljno formatiranje objekata koji pripadaju grafikonu.

Pročitajte i:  Filteri podataka u Excel izveštajima

U Chart Design ribonu najpre, u okviru sekcije Chart Styles, možete da izaberete jedan od stilova prikaza grafikona. Oni se sastoje od prikaza grafikona sa puno predefinisanih elemenata. Zajedno sa izborom boja (Change Colors) te okruženja (Quick Layout) ovo je najbrži način da napravite grafikon u skladu sa svojim željama. Alternativno, možete u podrazumevanom prikazu da dodajete elemente i formatirate svaki pojedinačni deo grafikona, što je isto sasvim legitiman izbor.

U meniju Add Chart Element možete izabrati način prikaza ili skrivanje pojedinih elemenata grafikona. To mogu da budu naslov, legenda, oznake vrednosti serija, ose itd.

PCPress.rs Image

Switch Row/Column je opcija koja se koristi za zamenu redova i kolona, a Select Data omogućava da upravljate podacima koji su prikazani u grafikonu. Ukoliko želite da promenite tip grafikona pokrenućete opciju Change Chart Type. Opcija Move Chart koristi se za premeštanje grafikona na drugu lokaciju.

Ovo je bio uvodni tekst o Excel grafikonima, u nastavcima ćete se upoznati sa više detalja u vezi pojedinih njihovih elemenata, serijama podataka, prikazu i formatiranjem delova grafikona…

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *