BIZIT 2022

Facebook studija: Novčana nadoknada u zamenu za praćenje aktivnosti na telefonu

Facebook je najavio da ponovo planira da korisnicima ponudi novčanu nadoknadu u zamenu za praćenje aktivnosti na telefonima, a preko nove aplikacije Study.

PCPress.rs Image

Planirano je da aplikacija prati koje se druge aplikacije instaliraju na telefone korisnika, vreme koje se provede u korišćenju tih aplikacija, lokacije korisnika, te druge podatke koji otkrivaju koje se opcije najviše koriste. Iz kompanije je naznačeno da Study neće imati uvid u konkretne sadržaje kao što su privatne poruke, lozinke, te web-sajtovi koje neki korisnik posećuje. Odluka je usledila samo nekoliko meseci nakon što je prethodna slična aplikacija – Facebook Research – ugašena zbog kontroverzi, budući da je pre svega reklamirana tinejdžerima, te, kada je iPhone u pitanju, kršila pravila korišćenja kompanije Apple.

PCPress.rs Image

Study ukazuje na to da su Facebook-u još uvek potrebni podaci o tome kako korisnici upotrebljavaju svoje telefone. Praćenje aktivnosti za određenu nadoknadu važiće samo za korisnike koji imaju preko 18 godina, i to samo na Android uređajima. Godine korisnika će se utvrđivati na osnovu Facebook profila, a oni koji budu želeli da učestvuju moraće da imaju i PayPal kako bi nadoknade mogle da im budu uplaćene. Još uvek nije poznato koje su sume u pitanju, a za učešće će moći da se prijave samo oni koji budu videli reklamu, a nakon što kliknu na nju.

Pročitajte i:  Indonezija blokirala Steam, PayPal i druge servise

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,