Top50 Glas publike

Maliciozni softver ugrađen u uređaje novi korak u sajber-ratu

PCPress.rs ImageAmerička komisija za sajber-ratovanje istakla je da određeni uređaji koji se proizvode u drugim zemljama sadrže instaliran softver za špijunažu. Električni uređaji i komponente se često prave u zemljama koje nisu prijateljski nastrojene prema Americi, što znači da potencijalni neprijatelji imaju neograničen pristup smart uređajima koje zaposleni, ne sluteći ništa, unose u strogo čuvana mesta. Takvi slučajevi nisu česti, ali se ipak dešavaju, kaže se u jednom izveštaju Beloj kući.

Neki od namerno zaraženih uređaja su falsifikati ubačeni u lanac snabdevanja bez znanja proizvođača, ali postoje i namerna ugrađivanja malicioznog softvera za špijunažu u originalne proizvode. Pored laptopova, špijunski malware se ugrađuje i u muzičke plejere, smartfone i druge uređaje. Kad se maliciozni softver jednom ubaci u elektronske komponente, gotovo ga je nemoguće otkriti. Budući da je u hardveru, malware će ostati na mestu čak i kad se sav softver nadogradi ili zameni. Maliciozni softver se skriva u mikroskopski mala i veoma složena kola, te ga možete gledati i ne znati šta je.

Američka komisija za sajber-ratovanje zato predlaže da se proizvodnja, sklapanje i distribucija elektronskih komponenti za vladine sisteme obavlja isključivo u zemlji u strogo kontrolisanim prostorijama s brojnim verifikacionim procedurama.

Pročitajte i:  Postoji novi šampion kada je u pitanju opasan malver

Izvor: IT News

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,