Malo drugačiji PC

Kada se kaže PC, najčešće se misli na klasično kućište i monitor ili neki laptop. Iako pojedina istraživanja kažu kako takav računar predstavlja zastareo koncept koji će vrlo brzo smeniti telefoni i tableti, na sajmu IFA predstavljeni su neki računari koji inoviraju značenje termina „personalni“.

Modularni PC

12Zar nisu svi PC računari modularni? Jesu, ali Acer je podigao modularnost na daleko viši nivo pa možete da zaboravite upotrebu šrafcigera, petljanje s kablovima i osmišljavanje idealne pozicije za komponentu unutar kućišta. Acer Revo Build računar se sklapa kao Lego kockice. Jednostavnim dodavanjem modula na specijalno osmišljeno kućište priključuju se nove hardverske komponente. Time je dodavanje komponenti, proširenje kapaciteta diska ili priključivanje nove (eksterne) grafičke karte maksimalno uprošćeno.

Osnova računara poseduje 8 GB RAM‑a, 32 GB flash prostora za podatke, Pentium ili Celeron procesor, tri USB 3.0 konektora, HDMI, SD i audio‑izlaz. Najvažniji, magnetni konektor smešten je na vrhu kućišta, preko koga se povezuju dodatni blokovi komponenti. Acer trenutno ima blokove sa hard‑diskovima kapaciteta 500 GB ili 1 TB (s dodatnim USB portom), blok s grafičkom kartom, kao i blok s bežičnim punjačem koji omogućava punjenje telefona kada se on ostavi na njemu. Najavljeni su još i „glasovni blok“ koji poseduje zvučnik i mikrofon, kao i „projektor blok“ koji omogućava da se računar koristi i bez monitora. Interesantno je i da će pojedini blokovi moći da funkcionišu i bez Acer Revo Build računara. Na primer, blok sa hard‑diskom moći će da se poveže s nekim drugim računarom (zato poseduje USB port) i da se koristi kao eksterni hard‑disk.

Cena osnovne varijante biće 225 dolara, a još uvek nije poznato kada će računar (i dodatni blokovi) biti dostupni za kupovinu.

Štapić

9Mnoge kompanije do ponudile „džepnu“ varijantu PC računara koji se putem HDMI konektora povezuje s televizorom ili monitorom. ‑ASUSov predstavnik nazvan je VivoStick, a zasnovan je na operativnom sistemu Windows 10. Da bi funkcionisao, pored pomenutog TV‑a, potrebno je još da se priključe tastatura i miš. Jedna od njegovih osobenosti jeste i to što obezbeđuje kontrolu bežičnim putem, upotrebom mobilnog telefona. Poseduje 2 GB RAM‑a, dva USB 3.0 porta, 32 GB smeštajnog prostora i konektor za slušalice/zvučnike.

ASUS je najavio i verziju sa Google Chromecast OS‑om, koji će imati 16 GB smeštajnog prostora, pa će shodno tome biti i jeftinija. Za sada je poznata cena Windows verzije koja će iznositi 120 evra, a datom izlaska na tržište još nije objavljen.

Potpuno razgiban

11Na prvi pogled, Toshiba Satelite Radius 12 deluje kao običan laptop manjih dimenzija, ali on u sebi krije mnoga iznenađenja. To je prvi 12.5“ laptop koji poseduje 4K Ultra HD ekran (rezolucija 3840×2160 piksela), što znači da ima najgušće pakovane piksele (363 ppi). Takođe, dizajniran je tako da mu se ekran i tastatura rotiraju u punom krugu, pa se lako može prebaciti u režim tableta. Novost je i činjenica da je to jedan od retkih prenosivih računara koji za otključavanje može da koristi autentifikaciju licem na Windows‑u 10, uz upotrebu Windows Halo opcije.

Računar je zasnovan na najnovijem Intel Skylake procesoru, poseduje USB‑C 3.1 port i dva standardna USB porta, a masa mu je oko 1,5 kg. Drugim rečima, odlikuju ga prenosivost, snaga, kvalitet i oštrina slike u malom pakovanju. U zavisnosti od opreme (veličine SSD‑a, memorije, brzine procesora…), cena će se kretati od 1400 evra, a u prodavnicama će se u Velikoj Britaniji i SAD naći pred novogodišnje praznike.

Zver za igrače

14Iako nije namenjen istom segmentu tržišta na koje cilja Revo Build računar, Acer je predstavio veoma interesantan monitor – Acer Predator Z35. Brojčana oznaka ukazuje na dijagonalu ekrana (odnos stranica je 21:9), koji je uz to i zakrivljen. Monitor ima stereo‑zvučnike snage 9 W, kao i USB 3.0 hub, a opremljen je i NVIDIA G‑Sync tehnologijom i osvežavanjem od 144 Hz. Rezolucija monitora je 2560×1080 piksela, a sposoban je da prikaže svih 100% sRGB kolornog gamuta. Ukratko, ultimativan monitor za igrače i sve koji rade s grafičkim programima. Cena nije poznata (mada je sigurno da neće biti mala), a početak prodaje zakazan je za novembar.

Narukvica

15Kanadska kompanija Thalmic Labs donosi nam alternativni način upravljanja računarom. Na prvi pogled, Thalmic Myo liči na običnu narukvicu koja se nosi na podlaktici ili nadlaktici. Razlika je samo u tome što je ona opremljena senzorima koji mere i očitavaju pokrete mišića, pretvarajući ih u naredbe koje se bežičnim putem usmeravaju ka računaru. To znači da igranje igara, navigacija po desktop‑u ili prezentacije u PowerPoint‑u mogu da se obavljaju stiskanjem pesnice, mahanjem rukama, pucketanjem prstiju… Pretpostavljam da će ovo zahtevati prilično dug period prilagođavanja za uspešnu kontrolu računara i ne znam koliko je pogodno za pisanje teksta, ali mora se priznati da je koncept zanimljiv. Thalmic Myo je već u prodaji i košta 200 dolara.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
PC Press Studio