PC Press Hosting 2020

Mars 2020: Rover od 2,7 milijardi dolara spreman za lansiranje

Krajem 2019. godine moglo je da se čuje da je Mars 2020 rover, koji na Crvenu planetu kreće do kraja jula, neće biti zadužen za potragu za tragovima života, već će mu osnovni cilj biti da utaba kosmičku stazu za buduće misije sa ljudskom posadom.

Prvi uspešni testovi završeni su u decembru prošle godine, te se planiralo da do kraja jula 2020. Perseverance rover krene put Crvene planete. Planirano je da do cilja stigne u februaru 2021. i nakon toga postane peti rover Sjedinjenih Američkih Država koji se spustio na ovu planetu. U rover su integrisani i instrumenti koji će poslužiti za analizu geološkog i hemijskog sastava površine Marsa, a tu su i 23 kamere, te mikrofoni za osluškivanje marsovskih vetrova.

Rover je veličine prosečnog automobila, i baš kao i Curiosity ima šest točkova, što će mu omogućiti da se lakše kreće po kompleksnom terenu. Planirao je da prelazi oko 180 metara tokom jednog marsovskog dana, budući da brzina nije prioritet, a napaja se preko minijaturnog nuklearnog reaktora, koji će poslužiti i za generisanje energije za pokretanje džinovskih ruku koje služe za bušenje i uzimanje uzoraka.

Pročitajte i:  NASA prestaje da koristi rasističke nadimke za kosmičke objekte

Prema najnovijim vestima rover je 27. jula uspešno prošao provere, nakon čega je zaključeno da je spreman za lansiranje. To znači da misija teče kao što je planirano i da će rover put Marsa krenuti 30. jula, što znači da će, ako sve protekne bez problema, do Crvene planete stići 18. februara 2021.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
PC-Auto

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.