ePlaneta

Materijali koje je stvorio čovek nadmašili težinu svih živih bića na Zemlji

Na Zemlji postoje prirodni materijali, te oni koje je stvorio čovek. Prema izveštajima sa Naučnog instituta Weizmann u Izraelu masa veštačkih materijala je po prvi put premašila Zemljinu biomasu.

PCPress.rs Image

Teži od svih živih bića

To znači da su proizvedeni materijali sada teži od ukupne mase svih živih bića na našoj planeti, pa je čovek za samo 120 godina uspeo da napravi promene koje na prvu izgledaju nadrealno. Naime, 1900. godine je težina veštačkih materijala iznosila tek 3% od Zemljine biomase, što je dobra ilustracija kojom brzinom čovečanstvo guši planetu sopstvenim konzumerizmom. U rezultate nije uračunat otpad koji se proizvodi svakog dana – da jeste težina materijala za koje je odgovoran čovek bi ukupnu biomasu premašila još 2013. godine.

PCPress.rs Image

Autori studije upozoravaju da obradive površine zauzimaju sve veće delove Zemlje, a na štetu šuma. Posečena stabla ustupaju mesto usevima, a takvi trendovi utiču na klimu, ali i na zdravlje stanovnika iz celog sveta. Štetno utiče i povećana proizvodnja mesa, te nekontrolisan lov i ribolov. Naučnici procenjuju da će masa veštačkih materijala do 2040. biti dvostruko veća od biomase, a ako se nešto ne preduzme već danas.

Pročitajte i:  Robot - puž izvlači mikroplastiku iz okeana 

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,