PC Press Studio

Mediatek predstavio 6nm CPU za Chromebook računare

Kompanija Mediatek nedavno je najavila lansiranje procesora napravljenog u 6nm tehnologiji koji će biti namenjen za pokretanje Chrome OS uređaja. Sada je taj procesor (MT8195) zvanično predstavljen.

PCPress.rs Image

Najbrži Mediatek CPU do sada

Do sada najbrži Mediatek procesor koji je upotrebljavan za ovu namenu je osmojezgarni MT8183 CPU, koji se pokazao kao odličan budžetski izbor za Chromebook-ove. Sa novim CPU-om, kompanija želi da uđe i u premium klasu proizvoda. Sada je definitivno pravi trenutak za tako nešto, jer je zbog pandemije korona virusa i procentualnog povećanja rada od kuće, kao i online učenja, tržište Chromebook računara doživelo pravi procvat.

MT8195 će obezbediti moćne performanse Chromebook-ovima, uz povećanje autonomije baterije. Ovaj CPU poseduje četiri A55 jezgra kao i njegovi prethodnici, ali i četiri nova Cortex-A78 jezgra namenjena za obradu intenzivnijih operacija. Izgrađen u 6nm tehnologiji, ovaj čip će biti namenjen za premium modele Chromebook računara. Naime, izveštaji kažu da Cortex-A78 jezgra donose 30% veću snagu u odnosu na prethodnu generaciju (A77), koja se nalazi u Snapdragon 865 čipsetu. S obzirom da se taj čipset koristi u većini flagship modela telefona današnjice, jasno je da će novi Chromebook računari biti veoma brzi.

Pročitajte i:  Na raskrsnici: X86 ili ARM

Prvi Chrome OS uređaji sa ovim čipovima naći će se na tržištu sredinom sledeće godine.

Izvor: Chrome Unboxed

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,