Mercedes oprema svoje automobile superračunarima

Mercedes je saopštio da se udružio sa Google-om na razvoju sistema za navigaciju. Proizvođač automobila će ponuditi „super performanse poput računara” u svakom automobilu sa automatizovanim senzorima za vožnju. Kompanija namerava da se takmiči sa Teslom i drugim kineskim kompanijama.

PCPress.rs Image

Operativni sistem – MB.OS

Novi i stari proizvođači automobila se takmiče da poboljšaju softverske funkcije koje Tesla već uveliko nudi. Funkcije omogućuju da se performanse vozila, domet baterije i opcije samovožnje ažuriraju bežično.

Nemački proizvođač automobila pristao je da podeli prihod sa proizvođačem poluprovodnika Nvidia-om. Mercedes je u partnerstvu sa Nvidia-om zbog implementacije softvera za automatizovanu vožnju još od 2020. godine. Mercedes želi da smanji početne troškove kupovine skupih poluprovodnika velike snage, rekao je izvršni direktor Ola Kaellenius.

„Plaćate samo za visoko subvencionisan čip, a zatim smišljamo kako da maksimiziramo zajednički prihod“. „Odlučili smo da budemo arhitekte svog sopstvenog operativnog sistema – jedinstvene arhitekture koja koristi potpuni pristup hardverskim i softverskim komponentama naših vozila“, rekao je Kaellenius.

Pročitajte i:  Google je otpustio 28 radnika koji su protestovali zbog "Projekta Nimbus"  

Samo kupci koji plaćaju dodatni paket opcija imaće automobile opremljene Lidar senzorskom tehnologijom i drugim hardverom za automatizovanu vožnju „nivoa 3“. Takvi paketi imaju veću varijabilnu cenu, rekao je Kaellenius.

Tehnološka kompanija Luminar Technologies bavi se razvojem i prodajom LiDAR senzora. Mercedes ima mali udeo u kompaniji i sklopio je ugovor vredan više milijardi dolara za integraciju senzora u širok spektar vozila do polovine ove decenije. Na taj način akcije Luminara porasle za preko 25 odsto.

Novi operativni sistem će pružiti Mercedes-u nove mogućnosti za povećanje prihoda. Kompanija će nuditi pretplate i jednokratne nadogradnje digitalnih funkcija koje se mogu dodati nakon kupovine vozila. Kompanija je generisala preko milijardu eura prihoda od softvera u 2022.godini. Takođe, kompanija očekuje da će ta cifra porasti do 2030.godine nakon što uvede svoj novi operativni sistem MB.OS.

Partnerstvo sa Google-om

Mercedes je naveo da će mu saradnja sa Google-om omogućiti da ponudi informacije o saobraćaju i automatsko preusmeravanje u svojim automobilima.

Vozači će moći da gledaju YouTube na infotainment sistemu automobila kada je automobil parkiran ili u režimu autonomne vožnje nivoa 3. Autonomna vožnja nivoa 3 omogućuje vozaču da skine pogled sa volana na određenim putevima sve dok može da kontroliše vozilo ako je to neophodno.

Pročitajte i:  Amazon ulaže dodatnih 2,75 milijardi u Startup Anthropic

Drugi proizvođači automobila kao što su General Motors, Ford Renault i Nissan ugradili su čitav paket Google-ovih usluga u svoja vozila. Kompanije nude funkcije kao što su Google Maps, Google Assistant i druge aplikacije.

Sva vozila na Mercedes-ovoj predstojećoj platformi modularne arhitekture takođe će imati takozvane hiperekrane koji se protežu preko kokpita automobila, saopštila je kompanija.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: