BIZIT plus

Meta će imati najbrži superračunar na svetu

AI Research SuperCluster služiće za razvoj novih elemenata za metaverzum.

PCPress.rs Image

Brzina od 5 eksaflopsa

Kompanija Meta je završila prvu fazu novog AI superračunara. Kada AI Research SuperCluster (RSC) bude u potpunosti spreman, kompanija veruje da će to biti najbrži AI superračunar na planeti, sposoban da „radi pri skoro 5 eksaflopsa mešovitog preciznog izračunavanja“.

Kompanija kaže da će RSC pomoći istraživačima da razviju bolje AI modele koji mogu da uče iz triliona primera. Između ostalog, modeli će moći da naprave bolje alate za proširenu stvarnost i „neprimetno analiziraju tekst, slike i video zajedno“, navodi kompanija. Veliki deo ovog rada je u službi vizije za metaverzum, u kojem će aplikacije i proizvodi sa veštačkom inteligencijom imati ključnu ulogu.

„Nadamo se da će nam RSC pomoći da izgradimo potpuno nove sisteme veštačke inteligencije koji mogu, da napajaju glasovne prevode u realnom vremenu velikim grupama ljudi, od kojih svaki govori drugačijim jezikom, tako da mogu neprimetno da sarađuju na istraživačkom projektu ili igraju AR igru. zajedno“, napisali su menadžer tehničkog programa Kevin Lee i softverski inženjer Shubho Sengupta u jednom postu na blogu.

Pročitajte i:  Muzičari protiv veštačke inteligencije u muzici

RSC trenutno ima 760 Nvidia DGX A100 sistema sa ukupno 6.080 GPU-a. Meta veruje da je trenutna iteracija već među najbržim AI superračunarima na planeti. Na osnovu ranih testiranja, tvrdi se da RSC može u poređenju sa starijim podešavanjem, da pokreće radne tokove računarskog vida do 20 puta brže i NVIDIA kolektivnu komunikacionu biblioteku devet puta brže.

Nova istraživanja i sistemi veštačke inteligencije

Meta kaže da RSC takođe može da obrađuje velike modele prirodnog jezika tri puta brže. Kao takvi, modeli veštačke inteligencije koji određuju da li su „akcija, zvuk ili slika štetni ili benigni“, mogu se brže obučiti. Prema kompaniji, to istraživanje će pomoći u zaštiti ljudi na trenutnim servisima kao što su Facebook i Instagram, naravno i u metaverzumu.

Zajedno sa stvaranjem fizičke infrastrukture i sistema za pokretanje RSC-a, kompanija je rekla da treba da osigura bezbednosne kontrole i kontrole privatnosti kako bi se zaštitili podaci o obuci u stvarnom svetu koje koristi.

Korišćenjem stvarnih podataka iz svojih proizvodnih sistema, umesto javno dostupnih skupova podataka, može efikasnije da upotrebi svoje istraživanje tako što će identifikovati štetan sadržaj.

Pročitajte i:  Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

Ove godine Meta planira da poveća broj GPU-a u RSC-u na 16.000. Kaže da će to povećati performanse više od 2,5 puta. Kompanija je počela da radi na projektu početkom 2020. godine sa idejom da RSC obuči AI modele za skupove podataka veličine do jednog eksabajta.

„Očekujemo da će takva promena funkcije koraka u računarskim sposobnostima omogućiti ne samo da kreiramo preciznije AI modele za naše postojeće usluge, već i da omogućimo potpuno nova korisnička iskustva, posebno u metaverzumu“, napisali su Lee i Sengupta.

Drugi exascale sistemi se grade u SAD. Očekuje se da će odloženi superračunar Aurora u Nacionalnoj laboratoriji Argonne dostići 2 eksaflopsa, dok se očekuje da će superračunar El Capitan, koji će upravljati nuklearnim zalihama zemlje, dostići 2 eksaflopsa kada stigne sledeće godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: