BIZIT plus

Meta i Microsoft objavili Llama 2, AI model za komercijalnu upotrebu

Meta i Microsoft su se udružili kako bi predstavili Llama 2, novu generaciju AI modela namenjenog i za komercijalne i za istraživačke svrhe. Nadograđeni otvoreni izvorni kod stavlja veći naglasak na odgovornost.

PCPress.rs Image

Microsoft želi da ide ispred konkurencije

Meta besplatno objavljuje i unapred obučene verzije Llame 2 koje su orijentisane na razgovor. Microsoft ga čini dostupnim preko Azure AI kataloga za korišćenje sa alatkama u cloud-u, kao što je filtriranje sadržaja. Alat takođe može da radi direktno na Windows računarima i biće dostupan preko spoljnih provajdera kao što su Amazon Web Services i Hugging Face.

Originalni AI model je bio otvorenog koda, ali je bio namenjen isključivo akademicima i istraživačima. Llama 2 omogućava kompanijama da prilagode tehnologiju za svoje potrebe, kao što su chatbotovi i generatori slika. U idealnom slučaju, ovo omogućava kompanijama da izvuku korist od modeliranja, a pružajući autsajderima način da provere pristrasnosti, netačnosti i druge nedostatke.

Kao i kod GPT-4 i Anthropic-ovog Claude 2, naglasak na odgovornoj upotrebi nije iznenađujući. Tehnološka industrija je zabrinuta da bi veliki jezički AI modeli mogli izmaći kontroli, što će dovesti do robota ubica ili daljeg širenja dezinformacija. Stručnjaci i čelnici kompanija čak su pozvali na šestomesečno zamrzavanje eksperimentisanja kako bi se osiguralo da se programeri pozabave etičkim i bezbednosnim problemima.

Pročitajte i:  Threads testira „današnje teme“  

Za Microsoft, Llama 2 predstavlja još jednu ponudu da ostane ispred AI rivala kao što je Google. Microsoft već koristi OpenAI sisteme u proizvodima kao što su Azure i Bing. Meta saradnja daje Microsoft-ovim poslovnim klijentima više izbora, posebno ako su zainteresovani za fino podešavanje modela kako bi odgovarao njihovim potrebama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,