TrendMicro

Meta mora plati 175 miliona dolara zbog povrede patenta

Meta je izgubila tužbu za povredu patenta.

PCPress.rs Image

Krađa patenata?

Federalni sudija u Teksasu naložio je kompaniji da isplati Voxer-u, programeru aplikacije pod nazivom Walkie Talkie, skoro 175 miliona dolara.

Voxer je optužio Metu da je prekršila patente i da je tu tehnologiju iskoristila za Instagram Live i Facebook Live.

Godine 2006. Tom Katis, osnivač Voxer-a, počeo je da radi na načinu da reši probleme u komunikaciji sa kojima se suočio dok je služio u američkoj vojsci u Avganistanu. Katis i njegov tim razvili su tehnologiju koja omogućava prenos glasa i videa uživo, što je dovelo do toga da Voxer debituje sa aplikacijom Walkie Talkie 2011.godine.

Prema tužbi, ubrzo nakon što je Voxer objavio aplikaciju, Facebook se obratio kompaniji u vezi saradnje. Prema izveštajima, Voxer otkrio svoju tehnologiju kao i svoj portfelj patenata Meti. Međutim, kompanije nisu postigle dogovor.

Voxer tvrdi da, iako Facebook tada nije imao Instagram Live i Facebook Live, identifikovao je aplikaciju Walkie Talkie kao konkurenta.

Facebook Live je debitovao 2015.godine

Katis tvrdi da je imao priliku da se sastane sa menadžerom Facebook-ovih proizvoda početkom 2016.godine kako bi razgovarao o navodnim kršenjima Voxer-ovih patenata ali je Facebook odbio da postigne dogovor sa kompanijom.

Pročitajte i:  Meta i Qualcomm najavljuju partnerstvo

Zatim se pojavio i Instagram Live kasnije te godine. „Oba proizvoda uključuju Voxer-ove tehnologije i krše njegove patente“, tvrdi Voxer u tužbi.

Meta je demantovala Voxer-ove tvrdnje. Kompanija planira da se bori protiv presude. „Verujemo da su dokazi na suđenju pokazali da Meta nije iskoristila Voxer-ove patente“, rekao je portparol kompanije. „Nameravamo da tražimo dalju pomoć, uključujući i podnošenje žalbe.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *