BIZIT plus

Policija San Franciska može da gleda privatne nadzorne kamere u realnom vremenu

Policija u San Francisku je ove nedelje dobila pojačanje svojih ovlašćenja za nadzor nakon što je gradski nadzorni odbor izglasao da se policiji odobri pristup privatnim kamerama za nadzor u realnom vremenu.

PCPress.rs Image

Glasanje, koje je prošlo 7 prema 4, odobrilo je jednogodišnji pilot program koji će omogućiti policiji da prati snimke privatnih kamera širom grada uz saglasnost vlasnika kamera. Policijska uprava San Franciska neće imati neprekidan pristup kamerama, ali će moći da se uključi u mrežu pod određenim uslovima, kao što je tokom istrage zločina uključujući prekršaje i imovinske zločine. SFPD će takođe moći da pristupi snimcima privatnih kamera tokom velikih javnih događaja kao što su protesti, čak i ako ne postoji sumnja da se zločin dogodio.

Grupe za građanske slobode kao što su EFF i ACLU bile su oštro kritične prema novoj meri, za koju tvrde da će povećati nadzor nad već marginalizovanim grupama u gradu. U postu na blogu, analitičar politike EFF-a Matthew Guariglia napisao je da bi širok spektar zločina koji bi mogli da izazovu aktivaciju kamere omogućio opšti nadzor u skoro svakom trenutku.

„Nemojte da se zavaravate, prekršaji kao što su vandalizam ili šetanje se dešavaju u skoro svakoj ulici San Franciska svakog dana — što znači da ova uredba u suštini daje mogućnost SFPD-u da stavi ceo grad pod direktan nadzor na neodređeno vreme“, napisao je Guariglia.

Međutim, gradonačelnik San Franciska London Breed najavio je novi zakon kao neophodnu meru za povećanje javne bezbednosti u gradu, koji se bori sa porastom stope kriminala.

„Naši stanovnici i mala preduzeća žele da se fokusiramo na to da San Francisko bude bezbedan za sve koji žive i rade u gradu“, rekao je Breed u saopštenju. „Ovo je razumna politika koja uravnotežuje potrebu da se našim policajcima da još jedno sredstvo za rešavanje značajnih izazova javne bezbednosti i da se oni koji krše zakon pozovu na odgovornost.

Još jedna nuspojava nove uredbe je da su bogati privatnici efektivno u mogućnosti da jednostrano i bez nadzora povećaju kapacitet policijskog nadzora. Kako se ističe u izveštaju u Protokolu, suosnivač Ripple kriptovalute Chris Larsen potrošio je oko 4 miliona dolara na instaliranje više od 1.000 sigurnosnih kamera u San Francisku od 2012.

Larsen, rodom iz San Franciska, rekao je da je tehnologija „doprinela disparitetu i problemima koje danas vidimo u San Francisku“, ali je rekao da bi ulaganje u šeme poput inicijative privatnog nadzora pomoglo da se poboljša bezbednost zajednice.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: