Twitter i funkcija prevencije samoubistava

Twitter je obnovio funkciju koja je promovisala telefonske linije za prevenciju samoubistava i druge bezbednosne resurse korisnicima koji traže određeni sadržaj, nakon što su bili pod pritiskom nekih korisnika i grupa za bezbednost potrošača zbog njegovog uklanjanja.

PCPress.rs Image

Reuters je preneo da je ova funkcija uklonjena pre nekoliko dana, pozivajući se na dvoje ljudi upoznatih sa tim, koji su rekli da je uklanjanje naredio vlasnik platforme društvenih medija Elon Musk.

Nakon objavljivanja priče, šef odeljenja za poverenje i bezbednost Twittera Ella Irwin potvrdila je uklanjanje i nazvala ga privremenim. „Popravljali smo i prepravljali naše upite. Oni su samo privremeno uklonjeni dok mi to radimo“, rekao je Irwin u mejlu Reuters.

„Očekujemo da ćemo ih vratiti sledeće nedelje“, rekla je ona.

Otprilike 15 sati nakon prvobitnog izveštaja, Musk, koji prvobitno nije odgovorio na zahteve za komentar, napisao je na Twitteru „Netačno, još uvek je tu“. Kao odgovor na kritike korisnika Twittera, on je takođe tvitovao „Twitter ne sprečava samoubistvo“.

Pročitajte i:  Grok će uskoro biti dostupan premium korisnicima X-a

Funkcija, poznata kao #ThereIsHelp, postavila je baner na vrh rezultata pretrage za određene teme. Navedeni su kontakti za organizacije za podršku u mnogim zemljama koje se odnose na mentalno zdravlje, HIV, vakcine, seksualnu eksploataciju dece, COVID-19, rodno zasnovano nasilje, prirodne katastrofe i slobodu izražavanja.

Njegovo eliminisanje navelo je neke grupe za bezbednost potrošača i korisnike Twittera da izraze zabrinutost za dobrobit ugroženih korisnika platforme

Delimično zbog pritiska grupa za bezbednost potrošača, internet servisi, uključujući Twitter, Alphabetov Google i Metin Facebook godinama pokušavaju da usmere korisnike na poznate dobavljače resursa kao što su vladine telefonske linije kada sumnjaju neko može biti u opasnosti da povredi sebe ili druge.

U svom imejlu, Irwin sa Twittera je rekla: „Google se zaista dobro snalazi sa ovim u rezultatima pretrage i (mi) zapravo odražavamo deo njihovog pristupa sa promenama koje pravimo.

Ona je dodala: „Znamo da su ova uputstva korisna u mnogim slučajevima i samo želimo da se uverimo da ispravno funkcionišu i da su i dalje relevantni.

Pročitajte i:  X (Twitter): Korisnici će morati da plaćaju za otvaranje naloga

Eirliani Abdul Rahman, koji je bio u nedavno raspuštenoj savetodavnoj grupi za sadržaj na Twitteru, rekao je da je nestanak #ThereIsHelp “izuzetno uznemirujući i duboko uznemirujući”.

Čak i ako je samo privremeno uklonjen da bi se napravio prostor za poboljšanja, „normalno biste radili na njemu paralelno, a ne da ga uklanjate“, rekla je ona.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,