BIZIT plus

Meta povlači pravila o Covid-19 u SAD

Meta poništava svoja pravila o dezinformacijama kovida u zemljama poput SAD, gde je nacionalni vanredni status pandemije ukinut kako je preporučio njen nezavisni nadzorni odbor u aprilu ove godine, objavio je Washington post.

PCPress.rs Image

U ažuriranju julske objave da je od Nadzornog odbora Meta zatražio da istraži sigurnost toga, Meta je naveo kraj globalne deklaracije o vanrednim situacijama Svetske zdravstvene organizacije kao razlog za promjenu:

Naša pravila o dezinformacijama o Covid-19 više neće važiti globalno pošto je ukinuta globalna deklaracija o vanrednom stanju u javnom zdravstvu koja je pokrenula ta pravila.

Sada kompanija kaže da će svoja pravila prilagođavati po regionima. Na svojoj stranici centra za transparentnost, uzimajući u obzir preporuke odbora, Meta kaže da, pošto je SZO smanjila status vanrednog stanja pandemije, neće se direktno baviti nekim od zabrinutosti odbora.

Među tim zabrinutostima je i savet da Meta ponovo proceni koje dezinformacije uklanja i preduzme korake za povećanje transparentnosti u vezi sa zahtevima vlade za uklanjanje sadržaja kovida. Umesto toga, Meta kaže da se njen odgovor na četvrtu preporuku odbora – da kompanija kreira proces za utvrđivanje rizika od svojih politika moderiranja dezinformacija – bavi duhom prve preporuke. Kaže da će se „konsultovati sa internim i eksternim stručnjacima“ kako bi se procenio status covida širom sveta i da će podeliti detalje o lokalizovanoj primeni u „budućim kvartalnim ažuriranjima“.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

SZO je 5. maja 2023. godine stavila tačku na svoju globalnu deklaraciju o vanrednim situacijama, šest meseci nakon što je Twitter prestao da primenjuje svoja pravila o dezinformacijama ubrzo nakon što ga je Elon Musk kupio u novembru 2022. I TikTok i YouTube nastavljaju da održavaju politiku u vezi sa dezinformacijama kovida, iako je YouTube nedavno promenila svoja pravila u vezi sa izbornim dezinformacijama.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: