Meta se součava sa još jednom tužbom

Korisnici ne dobijaju propisnu nadoknadu za svoje lične podatke.

PCPress.rs Image

Kršenje zakona o konkurenciji

Pravni stručnjak udružio se sa sudskom kompanijom kako bi tužio kompaniju Meta u ime 44 miliona korisnika Facebook-a u Velikoj Britaniji, tvrdeći da su njihovi podaci iskorišćavani kršeći zakone o konkurenciji. Kompanija traži 2,3 milijarde funti (3,1 milijardu dolara) odštete za korisnike Facebook-a u Velikoj Britaniji.

Tužbu je podnela specijalista za pravo konkurencije Liza Lovdahl Gormsen, a finansira je Innsworth, advokatska firma koja preuzima predmete u zamenu za deo dobijene štete. Tvrdi se da iako korisnici ne plaćaju korišćenje Facebook-a oni predaju podatke koji imaju značajnu vrednost.

„Oni iskorišćavaju korisnike uzimajući njihove lične podatke, a da im ne daju odgovarajuću nadoknadu za uzimanje tih podataka“, rekla je Liza Gormsen u saopštenju. „Mislim da korisnicima nije sasvim jasno kada kliknu na uslove i odredbe koliko je taj dogovor nepravedan.

Ona je dodala da je Facebook postao „jedina društvena mreža u Velikoj Britaniji gde možete biti sigurni da se povežete sa prijateljima i porodicom na jednom mestu“. Čak i dok je zaključavao korisnike u svoj ekosistem pratio je korisnike i preko drugih aplikacija.

Pročitajte i:  Meta plaća 175 miliona dolara zbog kršenja patentnih prava

„Kompanija je zloupotrebila svoju tržišnu dominaciju da bi nametnula nepravedne uslove i odredbe običnim Britancima dajući mu moć da eksploatiše njihove lične podatke“, rekla je Liza Gormsen.

Tužba se odnosi na period od oktobra 2015.godine do 31. decembra 2019.godine. To je grupna tužba „opt-out“, što znači da korisnici neće morati da preduzimaju nikakve radnje da bi dobili odštetu u slučaju, osim ako ne odluče da odustanu.

„Ljudi pristupaju našoj usluzi besplatno. Oni biraju naše usluge jer im pružamo vrednost i imaju značajnu kontrolu nad informacijama koje dele na Meta platformama. Mnogo smo uložili u kreiranje alata koji im omogućavaju da to urade“, rekao je portparol Mete za Guardian.

Facebook je ove nedelje već imao dosta loših vesti u SAD, pošto je savezni sudija rekao da bi antimonopolska tužba Federalne trgovinske komisije (FTC) protiv Facebook mogla da napreduje. FTC želi da primora Metu da proda Instagram i WhatsApp, optužujući ga za „antikonkurentno ponašanje“ protiv rivala.

Pročitajte i:  SAD zabranjuje uvoz kineske tehnologije iz Huawei i ZTE

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,