Računari i Galaksija

Meta ulazi u koštac sa najvećim problemom virtuelne stvarnosti

Meta je najavila novu funkciju koja će omogućiti avatarima više ličnog prostora.

PCPress.rs Image

Virtuelni avatari i njihova problematika

Virtuelna realnost postoje sve više stvarnost. Metaverzum iako je još uvek u fazi koncepta počinje sve više da zanima ljude a samim tim javljaju se i prvi problemi. Jedan od najizraženijih problema u ovom momentu se odnosi na distancu koja postoji između avatara. Parmi Olison je za BBC ispričala da je imala veoma neprijatno iskustvo u virtuelnoj realnosti koje može da izjednači sa seksualnim nasiljem. Osnovni problem sa kojim se suočila je ponašanje drugog avatara prema njenom avataru.

Kako bi se ovakve situacije izbegle u budućnosti Meta je najavila novu funkciju koja će da omogući avataru više ličnog prostora čime će se u potpunosti ukinuti mogućnost drugog avatara da na ovakav način uznemirava vašeg avatara.

Ova funkcija neće moći da zadovoljni sve potrebe. Naime veliki broj korisnica je istaklo da se oseća veoma  nelagodno kada vide da drugi avatari „bulje u nju“. Neprijatnosti koje su još prijavljene se odnose na način na koji se stupa u komunikaciju. Jedna korisnica govori: „Razgovarala sam sa jako prijatnom ženom, kada nam je iznenada prišao mladić koji se ubacio u razgovor i počeo da govori veoma nepristojno. Morale smo da ga blokiramo. Ovo iskustvo je bilo veoma neprijatno.“

Pročitajte i:  Meta će deliti podatke sa centrom za otvorene nauke

Dr Bet Singled, antropog sa Kembridža, koja je proučavala etiku virtuelnih svetova, ukazala je: „Facebook nije uspeo da sazna šta se dešava u online prostoru. Promenili su neke elemente svoje politike, ali u virtuelnom svetu i dalje ima sadržaja koji tu ne bi trebao da se nalazi.“

Kako se bira ime avatara? Da li su dozvoljena sva imena? Da li moj avatar može da bude hendikepiran? Kako se drugi avatari odnose prema njemu? Koja su pravila za stupanje u komunikaciju? Ovo su važna pitanja na koja još uvek nemamo odgovor.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,