Nio i Xpeng ulažu u povećanje proizvodnje EV

Kineski proizvođači električnih automobila Nio i Xpeng zabeležili su pad isporuke u januaru u odnosu na decembar.

PCPress.rs Image

Kineski proizvođači EV brzo napreduju

Xpeng je objavio da je isporučio 12.922 električna vozila u januaru, što je pad za više od 19% u odnosu na decembar. Ali to i dalje predstavlja porast od 115% u odnosu na prethodnu godinuOvo je peti mesec zaredom da je Xpeng isporučio preko 10.000 jedinica u jednom mesecu. U novembru i decembru isporuke su premašile 15.000 EV vozila.

Od 31. januara, Xpeng-ove kumulativne isporuke električnih automobila P7, P5, G3 i G3i premašile 150.000 jedinica. Rival Nio je rekao da je isporučio 9.652 vozila u januaru, što je 33,6% više u odnosu na isti period prošle godine, ali manje u odnosu na decembarski broj od 10.489 vozila.

Od 31. januara, Nio je rekao da su kumulativne isporuke njegovih vozila ES8, ES6 i EC6 dostigle 176.722 jedinice. Nio i Xpeng se bore sa globalnim nedostatkom čipova koji nastavlja da muči automobilsku industriju. Izvršni direktor Xpeng-a He Xiaopeng rekao je da globalni nedostatak čipova ostaje „najveća proizvodna prepreka“ za kompaniju.

Pročitajte i:  Tesla okončava dugotrajni pravni spor zbog rasne diskriminacije sa bivšim zaposlenim 

Čak je i američki gigant za EV, koji je relativno dobro prebrodio ograničenja u lancu snabdevanja, rekao je da ove godine neće objaviti nijedan novi model zbog nedostatka komponenti.

Veliki konkurenti Tesli

Xpeng i Nio su među velikim rivalima Tesle na kineskom tržištu električnih vozila koji je žestoko konkurentan. Ipak, američki proizvođač automobila uspeva da se odbrani od konkurencije. Tesla je u decembru prodao rekordnih 70.847 kineskih vozila, što je znatno više od Nio-a i Xpeng-a.

Takođe, Nio i Xpeng ulažu u povećanje proizvodnje u svojim fabrikama i širenjem ka inostranstvu. Xpeng je izjavio da „sprovodi nadogradnju tehnologije“ u svojoj fabrici u Zhaoqing-u, u južnoj Kini, kako bi iskoristio zastoje proizvodnje tokom praznika lunarne Nove godine.

„Nadogradnja će omogućiti ubrzanu isporuku značajnog broja zaostalih porudžbina prenesenih iz 2021. godine. Takođe će nam  omogućiti da bolje zadovoljimo rastuću potražnju u novoj godini“, rekla je kompanija u saopštenju. Kineski proizvođači električnih vozila takođe pokušavaju da unaprede poluautonomnu tehnologiju u svojim automobilima kao način da se razlikuju od Tesle i jedni od drugih.

Pročitajte i:  Hyundai Uni točak stvara prostor za EV pogon 

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,