Microsoft AI pravi viski

Veštačka inteligencija je sposobna da uradi mnoge stvari. Može da obavlja složene zadatke, pobedi ljude u svojoj igri, a sada čak može da napravi i viski. Mackmyra Whisky destilerija sa sedištem u Švedskoj udružila se sa finskom tehnološkom kompanijom Fourkind i Microsoft-om kako bi kreirala prvi viski na svetu razvijen uz pomoć veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Majstori destileri su umetnici sami po sebi. Godinama neprestano eksperimentišu, degustiraju i prilagođavaju svaki proces izrade viskija kako bi izvukli najbolje moguće ukuse. To je ono što veštačka inteligencija pokušava da uradi ovde.

Viski stari najmanje tri godine u drvenim bačvama kako bi razvio intenzivnu aromu, ukus i boju koju smo navikli da vidimo. To je minimum, a zapravo viski treba da stari mnogo duže od toga. Nakon faze sazrevanja, majstor destiler može da napravi bezbroj permutacija viskija. Ljudi su uvek birali različite mešavine sastojaka i buradi kako bi napravili beskonačne kombinacije ukusa.

Ovaj posao je sada predat u ruke AI-u. Modele mašinskog učenja destilerije pokreće Microsoft-ova Azure cloud platforma i kognitivne usluge. Njima se dodaju postojeći recepti kompanije Mackmyra, podaci o prodaji i preferencije korisnika. AI koristi ove podatke da bi proizveo više od 70 miliona recepata za koje predviđa da će biti popularan i najkvalitetniji na osnovu tipova bačvi u skladištu.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Data centri i veštačka inteligencija

„Dok je recept za viski kreiran od strane AI-a, još uvek imamo koristi od stručnosti i znanja ljudi, posebno ljudskih čula, koja se nikada ne mogu zameniti nekim programom. Verujemo da je viski AI-generisan, ali ljudski uređen. Na kraju, odluku donosi čovek“, rekla je Angela D’Orazio, Master Blender u Mackmyra-i. Ako ste znatiželjni, Mackmyra-in AI-generisani viski će biti dostupan od jeseni ove godine.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,