BIZIT plus

Microsoft će uskoro dobiti odobrenje UK za akviziciju Activision-a

Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda vredna 68,7 milijardi dolara izgledala je skoro kao mrtva, ali je upravo napravio veliki korak ka otklanjanju poslednje velike prepreke. Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) objavila je da Microsoft-ov revidirani sporazum „u značajnoj meri rešava prethodne zabrinutosti i otvara vrata za potpisivanje ugovora“. Sporazum se još uvek analizira, ali konačno odobrenje sada izgleda vrlo verovatno.

PCPress.rs Image

Saga će se konačno završiti u korist Microsofta

„CMA smatra da restrukturirani sporazum donosi važne promene koje u velikoj meri rešavaju zabrinutosti koje je izneo u vezi sa prvobitnom transakcijom ranije ove godine“, napisao je regulator. „Konkretno, prodaja Activision-ovih prava na striming u oblaku Ubisoftu će sprečiti da ovaj važan sadržaj — uključujući igre kao što su Call of Duty, Overwatch i World of Warcraft — dođu pod kontrolu Microsofta u vezi sa igranjem u oblaku.

Britanski regulator je prvobitno blokirao spajanje zbog straha da će Microsoftu dati 60 do 70% udela na tržištu igara u oblaku, što ga čini monopolskim igračem. To bi zauzvrat dalo „podsticaj da se igre uskrate od konkurenata i značajno oslabi konkurencija na ovom važnom rastućem tržištu“.

Pročitajte i:  Mustafa Suleyman dolazi na čelo Microsoft Copilot-a

Kao odgovor, Microsoft je prošlog meseca najavio da će prodati prava na striming Activision Blizzard-a Ubisoftu u pokušaju da dobije odobrenje Velike Britanije. Rečeno je da će, ako spajanje prođe, „Ubisoft Entertainment preneti „prava za striming u oblaku za sve aktuelne i nove Activision Blizzard PC i konzolne igre objavljene u narednih 15 godina na Ubisoft Entertainment…“. Ubisoft je u posebnom izdanju rekao da će naslovi biti dostupni u nizu usluga.

Revidirani dogovor „u velikoj meri rešava većinu zabrinutosti“, napisao je CMA, ali i dalje želi da osigura da se odredbe u prodaji Activision-ovih prava na striming u oblaku Ubisoftu ne mogu „zaobići, ukinuti ili ne sprovoditi“. Dodaje se da je Microsoft ponudio pravne lekove kako bi osigurao da su ta prava primenljiva i da bi ona trebalo da reše sve preostale nedoumice.

U otvorenom pismu zaposlenima, izvršni direktor Activision Blizzarda Bobi Kotik rekao je da današnje vesti predstavljaju „značajnu prekretnicu za spajanje i svedočanstvo našeg rada sa regulatorima koji je orijentisan na rešenja. Ostajem optimista dok nastavljamo put ka završetku i veoma sam zahvalan svakom od vas za vašu posvećenost i fokus tokom ovog procesa.”

Pročitajte i:  Microsoft partner sa Mistralom u poslu sa AI izvan OpenAI 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: