Microsoft Defender: Tor pretraživač više nije “malver”

Dok jedni tvrde da je Tor najbolja odbrana od cenzure, posebno u zemljama koje ne poštuju ljudska prava, drugi nas pak ubeđuju u to da štiti kriminalce, te im pomaže da sakriju ilegalne akcije. Pretraživač se borio s raznim problemima, pa ga je i Windows Defender obeležavao kao malver. Kako se tvrdi – greškom.

PCPress.rs Image

Problemom su se još 2020. pozabavili i bezbednosni eksperti, a tom prilikom je utvrđeno da skoro 7% Tor korisnika posećuje lokacije koje bi mogle da nude nelegalne usluge i sadržaje. Na problematične lokacije su mahom odlazili korisnici iz zemalja koje se smatraju slobodnim, ali je, ističu stručnjaci, procenat toliko bio mali, pa ne ukazuje na štetnost anonimne mreže.

Jasno je da bilo koji anonimni servis može da se koristi i u legalne i u ilegalne svrhe. Ističe se da pretpostavke o zloupotrebi Tor pretraživača nisu sasvim precizne, najpre zbog toga što se uvek pretpostavlja da sve lokacije na Dark Web-u služe za distribuiranje nelegalnih sadržaja, što nije uvek tačno.

Pročitajte i:  Data centar – gradivni element poslovanja

Novije verzije Tor pretraživača su zbog tor.exe fajla obeležavane kao malver. Windows Defender je korisnike upozoravao na moguću opasnost, ali su tvrdnje da se radi o trojancima bile pogrešne. Nakon što su kontaktirali kompaniju Microsoft, Tor je „oslobođen“, jer se utvrdilo da problematični fajlovi ipak nisu malver.

Korisnici koji i dalje imaju ovaj problem mogu da ga isprave ako otvore command prompt kao administratori, odu do c:\Program Files\Windows Defender i unesu komandu “MpCmdRun.exe -removedefinitions -dynamicsignatures” i potom “MpCmdRun.exe -SignatureUpdate”. Sve može da se podesi i ručno, a uputstva su ovde.

Facebook komentari: