Microsoft: e-Government rešenje za lakši život Beograđana

MSFT eGov 1 Beograd, 25. februar 2009. – Na današnjoj prezentaciji, održanoj u prostorijama opštine Zvezdara, šira javnost je dobila priliku da više sazna o tome kako funkcioniše Microsoftovo e-Government rešenje, čije uvođenje je u toku u svim institucijama Grada Beograda i zahvaljujući kojem će građani moći da brže i lakše dolaze do važnih ličnih dokumenata, kao što su izvod iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, i uverenje o državljanstvu. Javnost je, osim građana, uključivala najviše zvaničnike gradske uprave, kao i njegovu ekselenciju, ambasadora SAD Kamerona Mantera.

„Uvođenjem novih rešenja u informacioni sistem Grada Beograda, izrađenih u saradnji sa Microsoftom i šest lokalnih partnera, građani će moći na jednom šalteru u bilo kojoj od opština Grada da završe sve poslove vezane za dobijanje najvažnijih ličnih dokumenata i potvrda“, objasnio je uvaženim gostima Slobodan Karanović, direktor Gradskog Zavoda za informatiku i statistiku, i dodao: „Proširenjem dometa ovog sistema i na druge gradove i opštine u Srbiji stvoriće se jedinstven sistem elektronske uprave u Srbiji, na veliko zadovoljstvo građana koji će dobijati lične dokumente mnogo brže nego ranije, a time i manje vremena provoditi u redovima na šalterima.“

Kameron Manter, ambasador SAD u Srbiji, želeo je da bude upoznat sa najnovijim, najkvalitetnijim i najupečatljivijim rešenjima koje Microsoft može da ponudi domaćem tržištu, i e-Government rešenje za Grad Beograd je savršeno odgovaralo ovom zahtevu. Nakon demonstracije izdavanja izvoda iz matične knjige rođenih, on je izjavio: „Ovo je odlična prilika da još jednom naglasim da američke kompanije predstavljaju vodeću grupu kada su u pitanju investicije u Srbiji. Naše IT kompanije, kao što je Microsoft, mogu igrati ključnu ulogu u podizanju konkurentnosti srpske privrede i unapređenju javnih institucija. Rešenje koje smo videli danas je plod saradnje Microsofta i lokalnih partnera, i želim da pohvalim odluku Grada Beograda da uvede jedan moderan e-Government sistem koji će na najbolji način opsluživati potrebe građana.“

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

„Od onoga što smo imali pre nekoliko godina, gde se na dokumente čekalo i po nekoliko dana, došli smo do toga da željeni dokument možete dobijete za praktično deset sekundi lično, ili da vam se on pošalje na kućnu adresu. Grad Beograd je sada tehnološki spreman da građani na svakom šalteru mogu da podnose zahteve gradskim organima, a usvajanjem zakona o matičnim knjigama opštine će moći da komuniciraju brzo i efikasno i da izdaju sve lične dokumente i potvrde“, rekla je Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika Beograda. „Beograd je spreman i za otvaranje pozivnog centra, koji će opsluživati građane i inicirati neophodne intervencije, i koji će imati obavezu da građaninu odgovori na upućeni zahtev ili da ga obavesti o ishodu intervencije“, dodala je gospođa Hrustanović.

„Microsoft je veoma ponosan što naši proizvodi pokreću ovaj sistem, ali i što uspešno sarađuju sa brojnim drugim informacionim sistemima koji su u upotrebi u Gradu Beogradu. Ovo je odličan primer saradnje jedne globalne kompanije sa lokalnim vlastima na uvođenju informacionih tehnologija u javne ustanove, i predstavlja jedan od najuspešnijih projekata u centralnoj i istočnoj Evropi“, istakao je Vladan Živanović, generalni direktor Microsofta Srbija. „Pored Microsofta i Zavoda za informatiku i statistiku, u ovom kompleksnom projektu učestvuje još šest lokalnih Microsoftovih partnera, kompanije CET, CPU, eSmart Systems, MEGA, Nova.Bironet i SAGA. Ukratko, doprinos domaćih informatičkih kuća bio je nezamenljiv u ovom projektu od strateške važnosti za Grad Beograd“, dodao je Živanović.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

MSFT eGov 2 Projekat uvođenja novog informacionog sistema Grada Beograda je započet na osnovu ugovora o saradnji sa Gradom Beogradom, koji su potpisali pokojni gradonačelnik Nenad Bogdanović i Vahe Torosian, potpredsednik Microsofta za centralnu i istočnu Evropu, u aprilu 2006. godine. Na osnovu pogodnosti dobijenih kroz ugovor o licenciranju Microsoftovog softvera, Grad Beograd i Zavod za informatiku i statistiku su uspeli da prevaziđu ograničenja prethodnog informacionog sistema i postave osnovu za pravi e-Government sistem u Beogradu. Novi informacioni sistem je trenutno u upotrebi u preko 90 institucija Grada Beograda, i omogućuje dobijanje najvažnijih dokumenata, kao što je izvod iz matične knjige rođenih, za samo nekoliko minuta na šalteru bilo koje od opština uključenih u sistem.

„Planovi Zavoda se ne završavaju samo na unapređenju postojećeg sistema, već vode i ka uvođenju novih, tako da ćemo u narednih mesec dana pustiti u rad Gradski pozivni centar, za čije će funkcionisanje biti zadužen Microsoft CRM i koji će koristiti sadašnju bazu kao osnovu i centralizovanu pisarnicu. Povezivanjem svih pisarnica koje se nalaze na sedam lokacija Gradske uprave u jednu jedinstvenu ćemo građanima Beograda olakšati predaju zahteva, podnesaka i priloga, nevezano za koji organ ih podnose“, rekao je na Slobodan Karanović, direktor Zavoda za informatiku i statistiku Grada Beograda.

Pročitajte i:  AI model koji je lažne video sadržaje podigao na novi nivo

Izvor: Microsoft

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,