Microsoft Edge na putu da prestigne Firefox

Microsoft je poslednjih meseci mnogo ulagao u Edge, pa se ti koraci konačno isplate. Sa odlaskom Explorera Edge je preuzeo i taj deo korisnika, što se polako odražava i na udeo u tržištu.

PCPress.rs Image

Ako nastavi ovim putem, Edge bi, kako tvrde eksperti, uskoro mogao da prestigne Firefox, a uprkos tome što ovaj i dalje drži veći procenat od ukupnog broja korisnika. Naime, Firefox trenutno ima 3,98% korisnika, dok je Edge na 2,85%, a ovi brojevi su prilično stabilni u poslednjih dvanaest meseci. To ne znači da Edge stoji u mestu, budući da od aprila beleži stabilan rast – Edge Chromium se pojavio još u januaru, ali je bilo potrebno nekoliko meseci da privuče korisnike.

PCPress.rs Image

Tako je Edge sada jedan od najbrže rastužih pregledača na tržištu – za samo šest meseci je sa 0,44% došao na 2,85%. Pregledač je poslednjih meseci dobio i nove opcije, a među njima sigurni password generator koji je izgleda privukao nezanemarljiv deo korisnika. U poređenju sa Chromeom, koji drži 66,12% od ukupnog broja korisnika, Edge je i dalje mali igrač, a da bi nastavio sa rastom mora da ponudi funkcije koje bi preotele one koji veruju velikima igračima – kako Chromeu, tako i Firefoxu i Safariju.

Pročitajte i:  Šta je novo u Chrome-u 106?

Izvor: Tech Radar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,