Računari i Galaksija

Microsoft hrabri partnere, partneri sumnjičavo vrte glavom

steve-ballmerIz kompanije Microsoft pokušavaju da obodre svoje partnere koji pružaju usluge i servise vezane za operativne sisteme, obećavajući veliku zaradu od dolazećeg Windows 7 OS-a i za njih. Ipak, partneri su prilično obazrivi, pošto ih iskustvo uči da ne mora sve uvek proći po najboljem. Iako Microsoft obećava da će poslovi partnera biti podstaknuti dolaskom Windows 7 operativnog sistema, partneri su sada daleko, daleko obazriviji i u velikoj meri se opredeljuju za taktiku čekanja, jer su se već “opekli” na fami koja je pratila Windows Vista operativni sistem pre samo nekoliko godina. Iako je iz IDC-a stigla ohrabrujuća najava u vidu analize zarade, to neće biti dovoljno da mnoge partnere natera da se u punoj meri “bace” na Windows 7. Naime, IDC tvrdi da će (makar na teritoriji SAD) na svaki dolar prihoda koji Microsoft ostvari od Windows 7, partneri koji se bave pratećim proizvodima i servisima ostvariti 18,51 dolar prihoda. Tako IDC najavljuje da postoji veliki prostor za zaradu, govoreći o 110 milijardi dolara koliko partneri mogu zaraditi od novog OS-a. Međutim, kompanije-saradnici su to već čuli.

Pročitajte i:  TomTom i Microsoft rade na generativnoj AI za automobile

Kada je krajem 2006. godine Vista groznica uveliko tresla PC svet, najavljujući dolazak novog operativnog sistema nakon petogodišnje pauze, Microsoft je takođe angažovao IDC za sličnu analizu. IDC je tada konstatovao da će na svaki dolar koji Microsoft zaradi partneri zaraditi 18 dolara. Ipak, krajnji ishod je bio daleko slabiji po partnere, pošto se ispostavilo da se veoma mali broj mušterija opredelio da pređe na novi OS, naročito među korporativnim korisnicima od kojih se – tradicionalno – može naplatiti najviše. Stoga je rezultat bio daleko slabiji. Met Šerokman, potpredsednik kompanije PCMS IT Advisor Group zadužen za konsalting, kaže da Vista nikada nije ispunila očekivanja njegove firme i njihovih saradnika na podsticanju prodaje proizvoda i servisa partnera. On kaže da prodaja nikada nije dostigla obim koji su najavljivali u kompaniji Microsoft. Leri Pilend iz kompanije Datel Systems kaže da je manji broj korisnika prešao na Vistu, ali da najveći deo korisnika nije želeo da unapređuje svoje operativne sisteme. Veliki broj partnera se slaže da bi Windows 7 mogao proći dosta bolje i da je naišao na izuzetno pozitivan odjek kod krajnjih korisnika, ali da će ovaj put dobar deo partnera sačekati, posebno ako se imaju u vidu aktuelne globalne ekonomske trzavice.

Pročitajte i:  Microsoft, OpenAI, Google i druge kompanije dogovorile borbu protiv lažnih informacija u vezi sa predstojećim izborima

Izvor: TG Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,