BIZIT plus

Microsoft i Apple u trci za najvredniju kompaniju na svetu

Nedavno je opadanje vrednosti akcija Apple-a zbog slabe prodaje iPhone-a ostavilo tehnološkog giganta iz Silicijumske doline u opasnosti da ga Microsoft prestigne kao najvredniju kompaniju na svetu. To se i dogodilo, pa je Microsoft – makar prema berzanskoj vrednosti – ponovo postao najvrednija svetska korporacija.

PCPress.rs Image

Tržišna vrednost Apple-a sada iznosi 2,866 biliona dolara

Novi problemi sa potražnjom za pametnim telefonima smanjili su vrednost akcija Apple-a za 4 odsto do sada u 2024. godini. Vrednost Microsoft-a je porasla oko 2 odsto od početka godine. Tržišna vrednost Apple-a sada iznosi 2,866 biliona dolara, u poređenju sa Microsoft-om čija vrednost iznosi 2,837 biliona dolara.

Tržišna kapitalizacija Apple-a dostigla je vrhunac od 3,081 biliona dolara 14. decembra. Vrednost Microsoft-a dostigla je najviše 2,844 biliona dolara 28. novembra.

Prodaja iPhone-a u Kini pala je za 30 odsto u prvoj nedelji 2024. godine. Na to se takođe dodaje rastući konkurentski pritisak od strane Huawei-a i drugih domaćih rivala. Prodaja Apple-ovih, Vision Pro-a slušalica mešovite stvarnosti počinje 2. februara u Sjedinjenim Američkim Državama. To će označiti najveće lansiranje proizvoda Apple-a još od iPhone-a 2007. godine. Međutim, prema nekim izveštajima prodaja Vision Pro slušalica će biti “relativno neznatna” i imaće mali uticaj na akcije Apple-a u 2024. godini.

Pročitajte i:  EU sprema kaznu od 500 miliona eura za Apple

Nekoliko puta od 2018. godine, Microsoft je na kratko preuzeo vođstvo nad Apple-om kao najvrednija kompanija. Poslednji put je to bilo 2021. godine, kada su nestašice u lancu snabdevanja izazvane pandemijom uticale na vrednost akcija Apple-a.

Apple će objaviti rezultate 1. februara

Obe tehnološke kompanije i Apple i Microsoft, trenutno su procenjene kao relativno skupe u odnosu na očekivanu dobit. Da bi se ocenila vrednost javnih kompanija, često se koristi metoda PE (Price-to-Earnings), koja upoređuje tržišnu cenu deonica sa očekivanom dobiti po akciji.

Konkretno, za Apple se navodi da trguje po PE od 28, što znači da je cena njegovih deonica 28 puta veća od očekivane godišnje dobiti po akciji. Ovaj broj je znatno iznad proseka od 19, koji je zabeležen u prethodnih 10 godina.

Za Microsoft se navodi da trguje po PE od oko 31, što je iznad njihovog desetogodišnjeg proseka od 24.

U svom najnovijem kvartalnom izveštaju u novembru, Apple je dao prognozu prodaje za praznični kvartal koja nije ispunila očekivanja analitičara, pogođena slabom tražnjom za iPad-ima i nosivim uređajima.

Pročitajte i:  Apple će prodavati svoje Vision Pro slušalice van SAD-a

Analitičari u proseku očekuju da će Apple objaviti povećanje prihoda od 0,7 odsto na 117,9 milijardi dolara za decembarski kvartal. To bi označilo prvi porast prihoda u odnosu na prethodnu godinu u četiri kvartala.

Takođe, analitičari očekuju da će Microsoft prijaviti povećanje prihoda od 16 odsto na 61,1 milijardu dolara, podstaknut stalnim rastom u njegovom poslovanju u oblaku.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: