Robot pobedio čoveka u mentalnom i fizičkom lavirint testu 

CyberRunner AI je robot koji uči putem procesa nazvanog modularno učenje. Postepeno čuva ‘memorije’ grešaka i uspeha koje su prethodile.

PCPress.rs Image

Robot je prvi put nadmašio ljudskog protivnika u fizičkom i mentalnom zadatku

Ispitivanje je usmereno na premeštanje male lopte sa jednog dela lavirinta do kraja, izbegavajući zamke i ćorsokake prisutne na igraćoj tabli.

Naučnici sa Univerziteta ETH u Cirihu, Švajcarska, objavili su snimak takmičenja i najavili svoje novo modularno učenje.

Motori protiv mišića

AI robot imitira upotrebu ruku sa dva mala motora, a kamera se koristi kako bi predstavljala oči robota.

U videu koji je postavio CyberRunner, vidimo robota koji se suočava sa ljudima koji su imali isti vremenski period (6 sati) da vežbaju igru. 

Modularno učenje

Na sajtu CyberRunner-a objašnjeno je: “Robot ne prestaje da igra kako bi učio; algoritam se izvršava istovremeno sa igrom robota. Kao rezultat toga, robot postaje sve bolji, iz trke u trku.”

Ove ‘memorije’ su rezultirale time da je CyberRunner završio lavirint brže od ikada postavljenog vremena od strane čoveka. Zanimljivo je i to što je AI robot razvio “skraćene putanje”.

Pročitajte i:  Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

Kompanija odgovorna za robota je rekla: “Pamti se prikupljeno iskustvo. Korišćenjem ove memorije, algoritam pojačanog učenja na osnovu modela uči kako se sistem ponaša.”

Veštačka inteligencija u 2023. godini

Videli smo da veštačka inteligencija (AI) postaje značajan deo digitalnih dostignuća.

Bivši premijer Pakistana Imran Khan uspeo je da pošaljle poruku biračima uprkos boravku u zatvoru, zahvaljujući AI voice klonu. Generativna veštačka inteligencija takođe je korišćena za razvoj “budućnosti veštačkog romantičnog saputnika”, kako je Digi, romantični digitalni saputnik, stigao na prodavnicu aplikacija. Digi.ai, kompanija odgovorna za robota, nada se da će korisnici interagovati sa tekstualnim avatarom kako bi stvorili značajne odnose.

Izvor: Readwrite

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,