Računari i Galaksija

Microsoft: Internet Explorer 8 sada dostupan i na srpskom jeziku

MSFT-IE8AccPlanPlus Novi Microsoftov Web čitač pored poboljšane bezbednosti nudi i nove funkcije koje će olakšati svakodnevno „surfovanje“ Internetom i korisnicima u Srbiji

Beograd, 27. april 2009. – Microsoft Internet Explorer 8, najpopularniji program za pregledanje Internet sadržaja, dostupan je od danas i na srpskom jeziku. Web čitač koji koristi preko 2/3 korisnika računara širom sveta dobio je izdanje koje je potpuno lokalizovano za tržište Srbije: pored prikazivanja svih komandi i menija na srpskom jeziku, i to na oba pisma – ćirilici i latinici, korisnici iz Srbije od danas mogu koristiti i dodatke za Internet Explorer 8 koji su razvijeni specijalno za domaće tržište, i to od strane domaćih kompanija.

„Internet Explorer 8 donosi korisnicima unapređeno iskustvo u pregledanju Internet sadržaja. On je bezbedniji, lakši za upotrebu i donosi unapređenja koja će korisnicima omogućiti da vreme provedeno na mreži iskoriste na najbolji mogući način“, ističe Ivana Janković, menadžer za klijentske programe u beogradskoj kancelariji Microsofta, i dodaje: „Ugrađeni mehanizmi čine korisnika bezbednijim i zaštićenim od napada sa Interneta, virusa i zlonamernih aplikacija, a novi Internet Explorer će vas upozoriti ako posećujete lokaciju koja se smatra nebezbednom ili opasnom po vašu privatnost ili podatke. Inovacije koje donosi verzija 8, kao što su Akceleratori i Web Slices, su uvedene kako bi korisnici što manje vremena provodili u traganju za informacijama koje ih zanimaju.“

Pročitajte i:  Autentifikacija pomoću otiska prsta iznenađujuće je jednostavna za zaobilaženje

Akceleratori pružaju korisnicima lakši pristup online servisima, bez potrebe za kopiranjem i prenošenjem informacija sa jedne Internet stranice na drugu. Sve što korisnik treba da uradi je da označi tekst i klikom na ikonu Accelerator koja se potom pojavljuje izabere željeni servis, bilo da je u pitanju pretraga uz pomoć Live Search pretraživača, potraga za adresom na servisu Live Maps, upit ka enciklopediji Wikipedia ili unos sadržaja na društvenu mrežu Facebook.

Jedan od prvih akceleratora koji je izrađen specijalno za domaće tržište dolazi iz Halo oglasa, najpopularnijeg oglasnog lista u Srbiji. „Veliki broj posetilaca našeg sajta koristi Internet Explorer, a na sajt dolaze sa brojnih drugih lokacija ili pretraživača. Kreiranjem akceleratora za Internet Explorer 8 želeli smo da im skratimo put ka oglasima na našem sajtu i tako olakšamo potragu za željenim proizvodom ili uslugom“, objašnjava Goran Redžić, direktor kompanije Halo oglasi.

I kompanija Contrast, koja stoji iza veoma popularne digitalne mape Srbije PlanPlus, se uključila u kreiranje akceleratora za IE8: sada korisnici novog Internet Explorera mogu tražiti adrese širom Srbije bez potrebe za otvaranjem novog prozora. Dovoljno je da na stranici koju upravo pregledaju obeleže adresu koju traže, a akcelerator će za par trenutaka prikazati umanjeni prikaz lokacije, bez obzira da li se lokacija nalazi u nekom od 14 gradova koje detaljno pokriva PlanPlus ili u ostatku Srbije. U slučaju da postoji više adresa sa istim imenom, korisniku se pruža mogućnost izbora tačne lokacije, a klik na prozor akceleratora ih vodi na Web lokaciju www.planplus.rs, na kojoj mogu tražiti detaljnije informacije ili najkraću putanju do tražene lokacije.

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

Akceleratori za PlanPlus i Halo oglase, kao i za mnoge druge Internet servise, će uskoro moći da se preuzmu sa Web lokacije www.ieaddons.com – dovoljno je da u polje za pretraživanje unesete ime akceleratora ili servisa koji tražite i da ga dodate pritiskom na dugme „Add to Internet Explorer“ – kao i sa Web lokacija kompanija Contrast i Halo oglasi (tačni linkovi za preuzimanje ova dva akceleratora su navedeni na kraju ovog saopštenja). U slučaju da još uvek niste unapredili svoju verziju Internet Explorera, preporučujemo da posetite Web lokaciju www.microsoft.com/ie8 na kojoj možete pronaći detaljne informacije o novitetima koje donosi Internet Explorer 8, kao i link za preuzimanje instalacione datoteke (veličina datoteke je oko 15 MB). „Pozivamo korisnike da redovno posećuju navedene Web lokacije jer uskoro očekujemo nove akceleratore sa lokalnim funkcijama“, dodaje Ivana Janković iz Microsofta Srbija. U slučaju da ste već instalirali Internet Explorer 8, na lokaciji www.microsoft.com/downloads potražite jezičke dodatke (Language Packs) za srpsku latinicu i ćirilicu.


Linkovi za preuzimanje instalacije Internet Explorera 8 na srpskom jeziku

Pročitajte i:  FTC istražuje investicije Microsoft-a, Amazon-a i Alphabet-a u startup kompanije za AI

Internet Explorer 8 za Windows Vistu x86 i Windows Server 2008:
IE8 Latinica, IE8 Ћирилица

Internet Explorer 8 za Windows XP:
IE8 Latinica, IE8 Ћирилица

Internet Explorer 8 Language Packs (za Windows Vistu i Windows Server 2008):

Linkovi za preuzimanje i instalaciju lokalnih akceleratora

Halo Oglasi: www.halooglasi.com/RegAcc.htm

Contrast PlanPlus: www.planplus.rs/planplusaccelerator.htm

Izvor: Microsoft

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,