Microsoft izdao novi Critical Security Patch za Windows XP

Iako je Microsoft zvanično poslao Windows XP u „penziju“ još pre pet godina, veliki broj korisnika računara i dalje koristi ovaj OS. Globalni udeo u tržištu operativnih sistema za Windows XP je između tri i četiri procenta, što prevedeno u brojke iznosi desetine miliona instalacija. Većina ovih računara radi u industrijskim postrojenjima, bolnicama i u poslovnim okruženjima u kojima vitalne aplikacije ne rade na novijim operativnim sistemima.

PCPress.rs Image

Iako je podrška za Windows XP odavno prestala, Microsoft je upravo pronašao bag koji je toliko opasan da je kompanija odlučila da izda novi patch za ovaj OS. Radi se o propustu koji se odnosi na Remote Desktop komponentu Windows-a. Problem leži u implementaciji remote desktop funkcionalnosti, koja podrazumevano prihvata autentifikaciju i ne zahteva dodatnu interakciju sa korisnikom. To obezbeđuje malicioznim programima da se nesmetano šire među računarima.

Ovaj sigurnosni propust otkriven je i u drugim Windows proizvodima, kao što su Windows 7, Windows Server 2008, Windows Server 2003 i Windows XP. Pri tome za samo ova poslednja dva OS-a više ne postoji sistemska podrška. Inače, noviji operativni sistemi (Windows 8 i noviji), nisu pogođeni. Sistemi za koje još uvek postoji podrška dobiće patch kroz Windows Update, dok Windows XP i Server 2003 korisnici moraju da ručno preuzmu i instaliraju zakrpu. Ona je velika oko pola megabajta i može se besplatno skinuti sa Microsoft sajta.

Pročitajte i:  Notepad za Windows 11 donosi proveru pravopisa 

Izvor: Extremetech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,