Data centri 2024

Microsoft objavljuje prihode dok planira otpuštanje radnika

Kompanija nije ispunila očekivanja i profit je značajno opao.

PCPress.rs Image

Kompanija je ostvarila 52,7 milijardi dolara prihoda

Kao i mnoge velike tehnološke kompanije, Microsoft se sprema na najgore nakon što je najavio planove za otpuštanje 10.000 zaposlenih. Ispostavilo se da su rezultati kvartala koji se završio 31.decembra bili veoma zanimljivi. Kompanija je ostvarila 52,7 milijardi dolara prihoda. To je za 2 odsto više u odnosu na godinu dana pre toga. Takođe, prihod je neznatno promašilo očekivanih 52,9 milijardi dolara. Neto prihod kompanije takođe opao za 12 odsto na 16,4 milijarde dolara. Takav trend mogao bi da se  nastavi tokom cele godine.

Uprkos uzdrmanom tržištu računara, Microsoft godinama beleži velike prihode u oblaku i čini se da se to nastavlja. Poslovanje u oblaku poraslo je za 18 odsto u odnosu na pre godinu dana i tako je dostiglo cifru od 21,5 milijardi dolara. Microsoft-ovo smanjenje troškova nije sprečilo kompaniju da potencijalno uloži 10 milijardi dolara više u OpenAI. To je još jedan znak da će AI igrati glavnu ulogu u budućim projektima kompanije. Microsoft planira da uskoro integriše ChatGPT u svoju Azure OpenAI uslugu. Takođe, kompanija navodno planira da integriše  ChatGPT tehnologiju i u svoj internet pretraživač – Bing.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje nove planove u vezi sa veštačkom inteligencijom 

Prihodi odeljenja, kao što su Windows, Xbox i hardver računara, opali su za 19 odsto dostigavši 14,2 milijarde dolara. To je direktan rezultat pada tržišta računara.

Kompanija navodi da je prihod od Windows-a pao za 39 odsto, dok su Xbox sadržaj i usluge takođe smanjeni za 12 odsto. Prihod od uređaja je takođe opao za 39 odsto.

„Iznenađujuće jake performanse u Microsoft-ovom ključnom Azure poslovanju u oblaku bile su dovoljne da ublaže brige oko većih gubitaka, što je dovelo do povećanja akcija“. „Investitorima je laknulo kada su videli da usporen rast i slabi prihodi u Microsoft-ovom ključnom poslovanju u oblaku nisu tako loši kao što se očekivalo, rekao je Jesse Cohen, analitičar.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,