Microsoft otpušta 10.000 zaposlenih

Ovo je drugi najveći krug otpuštanja u istoriji kompanije.

PCPress.rs Image

Kompanija je davne 2014. godine otpustila 18.000 ljudi

Glasine o masovnim otpuštanjima u Microsoftu bile su tačne. U javno objavljenom dokumentu izvršnog direktora Satya Nadella, kompanija planira da otpusti 10.000 radnika tokom trećeg kvartala, koji se završava u martu. Ovaj potez ima za cilj da „uskladi strukturu troškova“ sa potražnjom i prihodima, odnosno da smanji troškove kako je prodaja sve slabija. Kupci su povećali svoju digitalnu potrošnju tokom pandemije ali se sada ta potrošnja smanjuje. Brojne zemlje su usred recesije ili je očekuju, rekao je Nadella.

Microsoft će nastaviti da zapošljava u „ključnim strateškim oblastima“, rekao je Nadella. Microsoft će zbog zbog restrukturiranja potrošiti iznos od 1,2 milijarde dolara za troškove otpremnina, konsolidaciju zakupa zgrada i neodređene promene u svojoj liniji hardvera. Nadella napominje da će američko osoblje dobiti otpremnine “iznad proseka”, kao i šest meseci kontinuiranog zdravstvenog osiguranja kao i nagrade za akcije.

Ovo je drugi najveći krug otpuštanja u istoriji Microsoft-a. Kompanija je 2014. godine otpustila 18.000 radnika. Microsoft je dosta ljudi angažovao tokom pandemije i zaposlio oko 40.000 radnika u fiskalnoj 2022.godini. Neki od njih su došli sa kupovinama drugih kompanija, kao što su Nuance i Xandr. Broj zaposlenih u Microsoft-u je i dalje veći nego što je bio pre početka pandemije, ali ovo je predstavlja veliku promenu u kompaniji.

Pročitajte i:  Dell otpušta zaposlene kako bi smanjio troškove  

Microsoft nije jedina kompanija koja otpušta radnike. Meta je prošle jeseni otpustila više od 11.000 zaposlenih. Amazon, će takođe otpustiti preko 18.000 zaposlenih. Salesforce je nedavno otpustio 10 odsto zaposlenih. Tehnološka industrija se bori sa teškom ekonomskom realnošću, a Microsoft nije imun na te probleme.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: