Microsoft obustavlja svu prodaju u Rusiji

Najnoviji tehnološki gigant koji se povukao u znak protesta protiv invazije Ukrajine.

PCPress.rs Image

Posle Apple-a sledeći je Microsoft

Apple nije jedini tehnološki gigant koji povlači svoje proizvode sa ruskog tržišta kao odgovor na invaziju na Ukrajinu. Microsoft „obustavlja“ svu novu prodaju proizvoda i usluga u Rusiji i zaustavlja „mnoge aspekte“ svog poslovanja u zemlji da bi poštovao sankcije SAD, Velike Britanije i EU. Ovaj potez dolazi nekoliko dana nakon što je Microsoft ograničio ruske državne medije na svojim platformama i nakon što je ukrajinski vicepremijer pozvao kompaniju da blokira ruske Xbox naloge.

Microsoft je smatrao da je povlačenje praktično neophodno. Prema rečima predsednika kompanije Brad-a Smith-a, „konkretni koraci“ poput ovog imali bi najveći uticaj, a biće „dodatnih koraka“ kako se situacija u Ukrajini bude razvijala. Kompanija je bila nedvosmislena u kritici Rusije, nazvavši invaziju „neopravdanom, ničim izazvanom i nezakonitom“ i ističući svoje napore da identifikuje i suprotstavi ruske sajber napade na Ukrajinu.

Inicijativa bi mogla imati značajan uticaj na rusko korišćenje tehnologije. Microsoft-ovi proizvodi igraju važnu ulogu za računarstvo u Rusiji kao što to rade u mnogim zemljama, uključujući Windows, Office i usluge poput Microsoft 365 ili Azure.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje Proteus Controller 

Iako postojeći korisnici možda neće izgubiti pristup, ovo bi moglo predstavljati probleme svima koji treba da kupe novi proizvod ili obnove pretplatu. Što se tiče ruskih proizvođača računara biće im potrebne licence ako nameravaju da prodaju računare zasnovane na Windows-u.

Kakva god da je šteta, zamrzavanje prodaje usledilo je nakon niza akcija u tehnološkim kompanijama kao što su Google, Meta, Reddit i Twitter. Rusija se neće odjednom povući u odgovoru na ove akcije kompanija, ali očigledno postoji usklađen pritisak na zemlju da reaguje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,