Microsoft odustaje od klasične OneNote aplikacije

Microsoft OneNote je jedno od najstarijih i najpopularnijih aplikacija za beleške na tržištu. Takođe je jedan od najvažnijih opcija i radi na svakoj važnoj platformi. Međutim, postoje dve verzije OneNote-a, a Microsoft je najavio da će verzija za Windows 10 OneNote biti zvanična verzija nadalje. Ova odluka mogla bi razočarati neke korisnike OneNote-a koji su koristili desktop aplikaciju koja trenutno postoji u Office 2016 paketu. To je verzija OneNote-a koja je prisutna najduža, od kada je OneNote 2003 pušten. Od Office 2019, međutim, OneNote 2016 više neće biti instaliran (iako postojeće instalacije neće biti izbrisane).

PCPress.rs Image

Međutim, ovaj potez ne bi trebalo da čudi, pošto se Microsoft usredsređuje na ažuriranje verzije OneNote Universal Windows Platform (UWP) već nekoliko meseci, dodajući mu nove funkcije. U stvari, OneNote 2016 neće dobijati nikakve nove funkcionalnosti i umesto toga će preći u režim održavanja i dobijati podršku, ispravke grešaka i sigurnosne ispravke do oktobra 2020. godine.

PCPress.rs Image

Aduti koje će ponuditi buduća UWP verzija OneNote-a su pre svega potpuno novi i poboljšani sistem sinhronizacije sadržaja (takođe dostupan za web, macOS, iOS i Android verzije aplikacije), brže trenutne nadogradnje, podrška za tagove i bolja integracija sa Office dokumentima. Neke funkcije su već dostupne samo u UWP verziji aplikacije OneNote, kao što je lako deljenje beležaka pomoću funkcionalnosti deljenja operativnog sistema Windows 10, prikazivanje beležaka sortirane po redosledu ažuriranja, pregled Notification Center ažuriranja, korišćenje Researcher-a da biste pronašli citate i citirane izvore.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

PCPress.rs Image

OneNote UWP će takođe dobiti bržu i pouzdanu sinhronizaciju na svim platformama i mogućnost prikazivanja uživo pregleda ugrađenih u Office datoteke. Možda najvažnija razlika je da, OneNote 2016 omogućava lokalno čuvanje beležaka, dok OneNote UWP može da čuva samo beleške u oblaku OneDrive-a. Značajno, dve funkcije OneNote 2016, tagovi i traženje tagova, biće prisutni i na OneNote UWP verziji. Sve ovo bi trebalo da učini prelazak na OneNote UWP nešto manje bolnim, čak i za ljude koji već deset godina koriste desktop aplikaciju.

Izvor: Digital Trends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,