BIZIT plus

Microsoft počinje da nudi delove za samostalnu popravku Xbox kontrolera

Nakon dugogodišnjeg perioda kada su korisnici bacali staru, pokvarenu elektroniku, došlo je vreme kada se sve više razmišlja o popravci takvih uređaja. Doduše, tome su doprinele i regulative (naročito iz EU), ali svakako je za pohvalu što se sve više proizvođača trudi da olakša popravku. U zadnjih godinu dana, Logitech, Samsung i druge kompanije ponudile su korisnicima svojih uređaja originalne rezervne delove za samostalnu popravku, a sada im se pridružuje i Microsoft. Ova kompanija počinje da nudi rezervne delove za svoje Xbox kontrolere, kao i oficijalna uputstva kako da korisnici samostalno izvrše popravke.

PCPress.rs Image

Iako Microsoft u ponudi ima desetak modela kontrolera, radi se samo o dva suštinski različita modela – Wireless Controller i Elite Wireless Controller Series 2. Sve ostalo su samo različita brendiranja i kolorne varijante pomenutih modela. Za oba modela, korisnici će biti u mogućnosti da kupe različite rezervne delove, uključujući kućišta, dugmiće, štampane ploče i motore.

Ipak, nije sve tako bajno kao što izgleda. Cena standardnih kontrolera za Xbox Series S i X košta između 50 i 80 dolara, u zavisnosti od verzije i prodavca, dok Elite Series 2 kontroleri koštaju od 130 do 180 dolara (ukoliko kupujete verziju sa svim implementiranim kontrolama). U zavisnosti od kvara, rezervni delovi koštaju nešto manje od kupovine novog kontrolera pa ukoliko je samo jedna komponenta pokvarena, popravka se isplati. Ukoliko su pokvarene dve ili više komponenti, onda je već isplativija kupovina novog kontrolera.

Pročitajte i:  Microsoft testira oglase u Windows 11 Start meniju

Postoji i jeftinija varijanta zamene delova – preko iFixit portala. Ovde se nude i delovi sklopova komponenti, a ne cele komponente kao što ih nudi Microsoft. To pojeftinjuje popravku, ali zahteva više stručnosti. Delovi koje je ponudio Microsoft mogu se zameniti samo sa odvijačem i praćenjem uputstva u PDF ili video formatu, dok delovi koje nudi iFixit mogu da zahtevaju od korisnika lemljenje i druge tehničke operacije.

U svakom slučaju, dobro je da postoje alternative, pa će svako od korisnika, prema svom znanju, budžetu i stepenu truda koji želi da uloži, moći da pronađe odgovarajući deo za svoj Xbox kontroler.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari: